måndag 29 februari 2016

Hälsningar från havets botten

Omslagsbild
Författare: Christina Lindström.
2015, Kärlek, Sjuka föräldrar.

Havets botten, ja det är många gånger som Fille känner sig ligga där... Men han befinner sig ofta i sjunde himlen också! Det här är en varm och härlig berättelse om två ungdomar, vars uppväxter inte varit de gängse, men som ändå lyckas hålla näsan ovanför vattenytan.

Felipe, han lever ensam med sin pappa, stöttas av farmor, och trivs ganska bra med tillvaron - han har just börjat gymnasiet, på någon musiklinje. Redan första dagen stannar nästan hjärtat på honom, när han får se Hanna - Hanna som stal hans hjärta på mellanstadiet och tog det med sig när hon plötsligt flyttade från stan. Och nu har hon återvänt. Vilken lycka!

Men det är svårt för Fille att få kontakt med henne, hon verkar minnas honom men är oerhört svåråtkomlig för alla i klassen - skygg, kontaktfjärmande, speciell. Men hon sjunger som en gud. När hon har nerverna med sig, inte emot sig. De lär känna varandra, attraheras av varandra - men livet liksom avstannar när hon lika plötsligt fjärmar sig från honom, som hon sökt sig till honom. Fille förstår ingenting, ramlar ned i avgrunder (eller till havets botten..) mellan varven, men lär sig också sakta förstå Hannas problem och lär sig hantera dem. Livet ter sig ganska gott för dem båda ett tag, tills Fille plötsligt får veta var hans mamma är, och Hanna bestämmer sig för att flytta tillbaka till sin stökiga tvillingsyster och nedknarkade mamma. Så hur ska det nu bli för dem?

Jag tycker så mycket om den goa, varma Fille, som gör så mycket gott för många, trots att han själv har mycket eget att brottas med. Tonen är så varm och humoristisk rakt igenom, den enda jag stör mig på är hans pojkspoling till farsa, som inte kan ta det enklaste vuxenansvar.. Men det är väl så det är - alla har vi tillkortakommanden, men kan ha goa hjärtan ändå. Tyckte mycket om denna bok!


/Tuija

Inga kommentarer: