måndag 30 maj 2016

Den blomstertid nu kommer

Omslagsbild
Författare: Marie-Chantal Long.
2015, Action, Thriller, Övrigt.

Äntligen har jag tagit mig tid att läsa Longs senaste bok - ett helt år efter den förra blomstertiden! Hon fascinerar mig, Long, hon skriver nästan alltid bra, riktigt bra, och hon har inte ens svenska som sitt modersmål, utan kom hit som 24-åring. Starkt och bra jobbat!


Den här gången kastas läsaren in i ett actiondrama redan på första sidan. Tarzan, Wahid och Fred kör som galningar bort från ett misslyckat rån, som inte gav några pengar eftersom larmet utlöstes. Pengar, som skulle löst alla deras problem... Istället har de polisen hack i häl, och när vägen svänger - men inte bilen - kraschar de rakt in i en betongpelare. Tarzan, som aldrig var med inne i affären, sitter fast i förarsätet och ber polarna dra så fort benen bär dem. Vilket de gör. Springer rätt in i skogen. Springer och springer, kräks och har ont överallt. Och kommer plötsligt upp på en väg. Där en man just stannat bilen för att pinka i skogbrynet. Och förstås lämnat nycklarna kvar. Wahid och Fred  kastar sig blixtsnabbt in i bilen, och iväg kör de. Men upptäcker strax därefter att det sitter en liten vettskrämd tjej i baksätet!


Plötsligt är de inte bara eftersökta rånare utan dessutom kidnappare. För Wahid vägrar släppa av flickan, för hon kan ju vara bra att ha! Som gisslan! Fred, som är några år yngre än Wahid, känner att det här inte riktigt var vad han hade tänkt sig av denna skolavslutningsdag... för bara några timmar sen stod han ju i aulan och sjöng Den blomstertid... och nu har hela livet vänts på ända. Och det värsta är att flickan därbak i bilen, som ser livrädd ut, inte förstår ett ord utan bara pratar franska - och dessutom påminner honom osökt om hans egen lillasyster som är i samma ålder. Hon hade ju dött i samma situation! Fred klarar inte att vara lika hårdhudad som Wahid när det gäller flickan, utan efter att de gömt sig i en övergiven lada ett tag, och på natten upptäckt att Wahid stuckit, så drar de också därifrån. Och Fred lämnar flickan vid en vägkant där hon garanterat kommer att hittas. Och han själv försiktigt kan dra hemåt. Men det är då mardröm nr 2 startar...

Spännande, snabbläst, tänkvärt. Ur många perspektiv.

/Tuija

Inga kommentarer: