onsdag 18 maj 2016

Jack

Omslagsbild
Författare: Christina Lindström.
2016, Kärlek, Mobbing.


Vad jag gillar Christina Lindströms härliga sätt att skriva! Samma, goa, lätt humoristiska stil trots sitt allvarliga ämne - det är riktig mysläsning hon bjuder på, stilmässigt, men med nog så viktigt innehåll.


Jack är killen som är allt - snygg, cool, grym på innebandy. Och får dessutom alla tjejer han vill ha. Men en kväll, inne på toaletten på en fest, blir han fast. I Freja. I tjejen som är allt som alla de andra tjejerna inte är. Och han faller så handlöst som bara någon kan, som egentligen aldrig varit riktigt kär tidigare.


Men aldrig får man ju vara riktigt glad, för trots att allt är skimrande och vackert dem emellan, så kommer verkligheten - eller snarare det förflutna - ikapp Jack. Han har nämligen inte alltid varit riktigt den han är idag. Han har ett förflutet i det nazistiska Nordiskt Motstånd - trots att han aldrig riktigt brydde sig, varken då eller senare. Ovanpå det har han, mer eller mindre genom hela högstadiet, agerat bad boy och trakasserat och varit våldsam än här, än där. Men han håller på att släppa det där nu, särskilt när han märker vad som är viktigt för Freja. Och henne vill han ju inte till något pris förlora. Vilket är precis vad han gör, när det förflutna finns hemma i Frejas kök.


Som grädde på moset hör hans frånvarande pappa av sig och ber honom vara barnvakt åt ett halvsyskon som han inte hade en aning om att han hade. Detta för att den lille pojken och hans mamma är på jakt undan en knarkliga. Suck! Hur mycket elände ska egentligen landa i hans knä?!


Jag har en tendens att gilla Lindströms huvudkaraktärer, så även denna gång - trots att Jack egentligen är och har varit en riktig stövel. Men jag gillar Jacks sätt att ta tag i sitt liv, att tvinga sig till förändringar, att växa med insikterna. Det är helt enkelt en härlig mognadsprocess vi får följa, som inte på något vis går smärtfritt förbi. Ur kris kommer utveckling - ju! Och trots allt är han ganska charmerande. Plus att jag gillar den distanserande, humoristiska tonen. Ser fram emot fler verk av Christina Lindström.

/Tuija

Inga kommentarer: