måndag 9 maj 2016

Om jag var din tjej

Bildresultat för russo om jag var din tjej
Författare: Meredith Russo.
2016, Annorlundaskap, Homo, Kärlek, Mobbing, Utanförskap, Vänskap.

Oj, vad det blev många taggar - men det är faktiskt en bok som innehåller väldigt mycket, om väldigt starka och viktiga saker. Och den är riktigt bra!
Och den första jag läst (finns det ens fler?), för tonåringar, om transpersoner och könsbyte. Stort och mäktigt att skriva om detta, allt vanligare, viktiga. Och Russo vet vad hon skriver om - hon har själv gått igenom detta helvete som kan förfölja många av dem som tar detta stora steg. Den är inte självbiografisk, men naturligtvis har hon plockat mycket ur sin egen erfarenhetskälla och omgivning. Och ett starkt och fint skrivet efterord medföljer.


Boken handlar i alla fall om Amanda Hardy, där vi i tillbakablickar gör nedslag i hennes uppväxt, men också får följa med på den starka nutidsresan hon gör. Redan från tidiga barndomsår känner Andrew att han inte är en pojke, men ingen vill lyssna, och allt eftersom åren går blir han alltmer föremål för spott och spe. Samtidigt som han vet att han är helt fel, han är ju en flicka inuti, och har alltid varit. Men det är en tuff resa han måste göra - pappan accepterar det inte, mamman sörjer pojken hon inte har kvar - och det är en lång väg via samtalsterapi, hormonbehandlingar och operationer, som Andrew slutligen blir Amanda.


Men det är inte slut där. Tvärtom börjar boken egentligen där. Efter en förfärlig misshandel väljer Amanda att flytta till sin pappa, som hon haft ytterst sporadisk kontakt med sedan föräldrarnas skilsmässa. Där kan hon börja ett helt nytt kapitel i sitt liv - och för första gången någonsin så är hon någon. Hon är vacker, omtyckt bland sina tjejkompisar, och blir dessutom för första gången kär. I Grant, killen som har det tufft av många andra olika anledningar än hennes. Men han vet ingenting om hennes bakgrund, ingen annan heller vet, och vad händer om det kommer fram? Måste det inte komma fram någon gång, om hon ska kunna leva i ärlighet med Grant? Och hur kommer han att reagera då? Och alla andra? Är det bättre att vara ärlig, men samtidigt riskera allt hon äntligen fått i sitt liv som hon inte haft förut? Svåra frågor, stora frågor. Och inga enkla svar, förstås.


Det här är det mest läsvärda jag läst på länge, en bok som ALLA människor borde läsa, och dessutom är det välskrivet och snyggt gjort. Det är en ytterst angelägen bok, som jag tyckte väldigt mycket om. Läs!!

/Tuija

Inga kommentarer: