måndag 25 juli 2016

Andra resan till Folkestone

Omslagsbild
Författare: Åsa Moberg.
1981, Kärlek, Resor, Kulturkrockar, Historiskt.


1981 kom journalisten och författaren Åsa Mobergs delvis självbiografiska debutroman om 14-åriga Nina, en flicka som vill bli kvinna. Den gavs ut på nytt 2015 och det med rätta, den är mycket läsvärd för alla unga människor.


Som 13-åring (!) åkte Nina på en språkresa till England, till den lilla kuststaden Folkestone. Det var tidigt 1960-tal och hon hade en fantastisk sommar med nya vänner och unga män som uppvaktade henne. Året därpå bestämmer hon sig för att åka tillbaka, men på egen hand. I några veckor vill hon återuppleva förra sommaren, fortsätta öva sin engelska och med hjälp av Hermodsbrev också läsa på latinet, som hon inte lyckats med i skolan under vårterminen. Ett annat mål är att ligga med en man för första gången.


Blir det som hon tänkt sig? Både ja och nej. De första dagarna längtar hon hem. Det är precis som vissa sa till henne före resan, det blir aldrig samma sak andra gången, och nu ångrar hon att hon inte lyssnade på dem. Vad har hon här att göra, alldeles ensam?


Men så träffar hon Derek, en några år äldre engelsman. Han verkar inte vara som andra män och hon blir förälskad i honom. De pratar mycket, om allt möjligt, umgås på ett vuxet sätt och Nina känner att här finns möjligheten att bli sig själv, tillsammans med Derek. De uttrycker starka känslor för varandra och talar om framtiden.


Det är först när Nina avslöjat sitt personliga mål att bli av med oskulden som hon innerst inne, men utan att erkänna det för sig själv, upplever Derek som någon annan än den hon först trott. Han arrangerar en möjlighet till att ha sex, men det blir inte alls som Nina tänkt sig. Varken omständigheterna, känslorna kring det eller själva upplevelsen. Det är inte det minsta romantiskt och det gör ont. Derek verkar inte förstå.


Trots denna händelse håller hon fast vid sina känslor för honom och de skriver brev till varandra efter det att Dereks permission från armén är slut och Nina har åkt hem. Hon säger till sin familj och sina vänner att hon älskar honom. De planerar för att Derek ska komma till Sverige under vintern. När han väl gör det har Nina ångrat sig om besöket, om honom. Allt blir fel. Han kommer under terminen, föräldrarna vill inte ha honom där, han blir uttråkad och eftersom hon heller inte vill ha honom där, fast hon säger det motsatta till sina föräldrar, känner han sig avvisad. Ångest. Det gör fortfarande ont när han tränger in i henne.


Derek har nog varit sig själv hela tiden, men vi har alla olika erfarenheter och förväntningar i mötet med andra människor, och upplever därför varandras handlingar olika. Derek är flera år äldre än Nina, hur stor roll spelar det?


En intressant skildring av 1960-talet och framför allt en fin bild av hur det kan vara att gå från flicka till ung kvinna, vare sig man vill eller inte, vare sig det blir som man tänkt sig eller inte. Nina är till viss del osäker och förvirrad, samtidigt självständig och kan ge svar på tal. Kärlek och sex, vad är vad? Gör det alltid ont? Kan en man förstå att det kan göra ont? Jag tycker scenerna mellan Nina och olika män är slående, så där kan det verkligen vara.


/Carolina


Inga kommentarer: