fredag 25 november 2016

Blodvittring

Omslagsbild
Författare: Staffan Cederborg.
2016, Läskigt, Mystik.

"En magisk berättelse om instinkter, hämnd och svartsjuka" kan man läsa på baksidan... Och dessutom något som författaren Staffan Cederborg tycks ha ramlat över, på riktigt..? Ja, så framställs det, både inledningsvis och i slutet - kan det vara möjligt? Ja, vad vet man... annorlunda och övernaturligt är det i vilket fall, sant eller inte!

Historien bygger på gamla fyrdagböcker som Cederborg har hittat (eller så hittar han på att han har hittat dem?) undangömda i en nedlagd fyr på den lilla ön Östergarnsholm, strax öster om Gotland. Men innehållet i dem är skrivet av en ung tjej i augusti 1979. Medan hon var inlåst i fyren under några dygn! Hon skrev av sig sin semesterhistoria för att inte bli tokig, och det är den vi som läsare får följa sedan, men det visar sig att historien, och händelseutvecklingen, har rötter långt bak i tiden, i en legend från 1600-talet.

Historien är alltså 17-åriga Ninas, och hon och kusinen Rebecka, tillsammans med Ninas mamma, tillbringar semestern i en liten hyrd stuga på östra Gotland. Som barn var de goa vänner, men har som tonåringar vuxit ifrån varandra ordentligt och blivit väldigt olika. Dagarna segar sig fram, men de lär känna Peter och Tommy, gotlänningar som är några år äldre, och tillbringar så småningom en hel del tid med dem. Men i umgängets fotspår uppstår komplikationer. Båda tjejerna blir förtjusta i Peter, vilket krånglar till det en smula mellan den utmanande Rebecka och den lågmäldare Nina. Men det är inte detta som ställer till det, utan de märkliga syner och händelser de råkar ut för. Vita djur i olika skepnader dyker upp inför dem, försöker locka dem till att göra olika saker, och gör dem fullständigt frånvarande i de stunder det inträffar. De är alla påverkade av de mystiska krafterna, men vet inte riktigt vad de ska tro på - om det är inbillning eller inte. Men värre och värre, blodigare och blodigare saker inträffar, och livet blir mer eller mindre till en mardröm. Ungdomarna ställs emot varandra, och katastrofen är till slut bara ett faktum. Och allt slutar med att Nina plötsligt finner sig inlåst i fyren...

En intressant historia, lite lagom obehaglig, och man vet inte vad man ska tro om något. Definitivt något annorlunda för tonåringar som vill ha verklighetsförankrad mystik! I Sverige!

/Tuija

Inga kommentarer: