måndag 30 januari 2017

Stanna

 Omslagsbild
Författare: Flora Wiström.
2016, Kärlek, Sjuka föräldrar, Vänskap.

En fin liten berättelse om den stora kärleken, om den hållbara vänskapen, och om det stora svåra att orka stötta när man själv håller på att gå sönder.

Första gånger Ester ser Eli är när han kommer in på antikvariatet hon jobbar på. Det bränner till i hjärtat, och efter att då och då under våren stöta på varandra igen är de till slut ett par. Men det visar sig att Elis mamma är den härliga kvinnan som - också - ofta besöker antikvariatet, och får massor av boktips av Ester. Det är härligt att kombinera kärleken till Eli med att lära känna hans föräldrar bättre, men tillvaron skakas i sina grundvalar när Elis mamma Lotta blir sjuk. Mitt framför ögonen på dem bryts Lotta sakta ned, hon har fått ALS, en gräslig muskelförtviningsjukdom som gör att hon snabbt blir svagare och inte klarar sig själv. Ester erbjuder sig att hjälpa till, men hon reder inte ut det som hon trodde skulle vara ett enkelt erbjudande från hjärtat. Lotta blir bara allt sämre, familjen griper efter alla tänkbara halmstrån, alla mår dåligt.

Till slut känner Ester att hon inte vet om hon fixar detta, att alltid finnas till hands och stötta Elis i hans sorg och bedrövelse. Trots att hon själv mår jättedåligt över Lottas situation känner hon att hon nånstans också måste andas lite frisk luft för att orka. Men hur ska man kunna förklara det för någon som står inför sitt livs värsta situation - att fast man inte ens har blodsband så orkar man inte, inte hela tiden - att allas dåligmående fräter och bryter ned även den som borde kunna orka. Kanske är inte Esters sätt att hantera alla hemska känslor det bästa sättet, men vad ska hon göra?

Finstämt och ärligt skildrad om allt det svåra när en matta dras undan under fötterna på en. Det finns ju dessvärre inga rätt eller fel - var och en måste finna sin egen väg - men boken stämmer onekligen till eftertanke. Livet är sannerligen aldrig lätt att leva, varken för ung eller gammal.

/Tuija

Inga kommentarer: