onsdag 8 februari 2017

Vi är en

 Omslagsbild
Författare: Sarah Crossan.
2016, Annorlundaskap, Kärlek, Sorgligt, Utanförskap, Vänskap.

En synnerligen annorlunda bok! Om ett syskonskap som går utöver det vanliga, där tvillingar är mer än bara tvillingar, mer än varandras spegelbilder - de är också delvis sammanväxta.

Grace berättar om sitt och Tippis liv, som skiljer sig från det mesta. Som nyfödda trodde man inte att de skulle överleva så värst länge, men deras ålder nu vittnar om något annat. De är alltså sammanväxta från midjan och nedåt, har alltså varsin överkropp men bara en underkropp. I alla år har de fått hemundervisning, men nu är tiden inne för något annat - pengarna är nämligen slut. Det är oerhört kostsamt för familjen med alla läkarbesök, psykologsittningar, försäkringar etc, så nu måste de börja high school trots att de kan ana vad det kommer att innebära för dem. De är fullt medvetna om omgivningens ständiga reaktioner på dem, såsom bisarra freak, missfoster mm, och är därmed förberedda på det värsta. Som faktiskt inte blir det värsta. Tvärtom blir de riktigt goda vänner med Yasmeen och Jon, och upplever med dem en period i sitt liv som mer normala än de någonsin fått chansen till. Grace blir till och med en smula kär i Jon, "vad det nu ska tjäna till" - det kan ju aldrig någonsin bli något utav det... Flickorna är starkt medvetna om sin egen dödlighet, vet att deras tid är utmätt - det är bara en tidsfråga innan någon av dem har organ som inte pallar trycket. Men hur ska de hantera det om det händer, när det händer... De kan ju inte leva utan varandra, för de vet ju inget annat. Fysiskt - kanske? Det beror på läkarvetenskapen. Psykiskt? De är ju en del av varandra, på ett sätt ingen annan någonsin kan förstå... Och under tiden jobbar de på att bocka av på sin bucketlist...


Crossan har berättat deras historia på ett oerhört starkt och berörande vis, men också på ett fantastiskt lättläst vis - det är en variant på Sonya Sones diktberättande, där varje mening bär sig själv och mer än så, genom väl avvägda formuleringar och luft. Även om man läser med en annan eftertänksamhet och betoning när det är skrivet på detta sätt, är det ändå en oerhört snabbläst historia även om bokens tjocklek lurar en att tro något annat. Mycket läs- och tänkvärt, en ovanlig berättelse om annorlundaskap och förhållningssätt.

/Tuija

Inga kommentarer: