onsdag 8 mars 2017

Ordbrodösen

 Omslagsbild
Författare: Anna Arvidsson.
2016, Annorlundaskap, Deckare, Läskigt, Mystik, Thriller.


En härligt annorlunda debut, riktigt spännande ända in i kaklet! Och historien är precis så otrolig som Alba inser att den är, när hon gång på gång i boken tvingas berätta sin släkts märkliga egenskaper och mysterier.

Alba fyller arton, dagen då det är dags för hennes inträdesprov. I en liten bruksort i Värmland har hon framlevt sitt liv med mormor och morfar, eftersom hennes pappa dog i en olycka innan hon föddes, och hennes mamma dog i en sjukdom när hon var ganska så liten. Under alla dessa år har hon vetat och accepterat att alla kvinnor i släkten är ordbrodöser, alltså kvinnor som inte broderar vanligt handarbete, utan broderar skrivna ord i sinnet på människor vars tankar och handlingar de vill kunna styra. Men nånting uppenbaras under hennes inträdesprov, för hennes kraft verkställs inte. Någonting påverkar kraftfältet, och genom att tjuvlyssna förstår hon att det enda som kan göra det är existensen av en bror. Ordbrodöser föder bara flickor, ser helt enkelt till att bara föda flickor, för att kraften ska kunna fortsätta att användas och verka i släkten. Så - hur kan hon ha en bror?!

Under några hektiska veckor hos släktingen Lo och hennes dotter Klara nystar de i det fullständigt obegripliga mysteriet med en eventuell tvillingbror till Alba, och jakten leder in dem på fullständigt livsfarliga vägar - för någon annan tycks också med ljus och lykta leta efter honom, för att döda honom. Och inget har de att försvara sig med, mer än Lo´s kommandon i skrift som skulle kunna avväpna den som är dem hack i häl. Jakten tar dem till Köpenhamn och Falsterbo, men också Irland - där allting en gång började...

Skickligt upplagt och snyggt skrivet. Och riktigt, riktigt spännande. Rekommenderas varmt!

/Tuija

1 kommentar:

Liselott sa...

Åh detta var en riktigt bra berättelse. Nervpirrande och oväntad. Stäckläste den!