fredag 17 mars 2017

Din syster måste dö

Omslagsbild
Författare: Mats Berggren.
2017, Hederskultur, Kulturkrockar, Kärlek.

Bara titeln är ju talande... Och fast jag vet hur jobbigt det är att läsa om hedersrelaterat våld så låter jag ändå inte bli. För det är så ofattbart. Och ändå händer det. Hela tiden. Och det är bra att det skrivs bra böcker om det. För Mats Berggren har jag alltid gillat, och denna senaste är bara en i raden av intressanta och fängslande böcker han har skrivit.

Boken är egentligen en fristående fortsättning på "Onsdag kväll strax före sju", men fungerar precis lika bra på egna ben. Här bearbetar den somaliska rapparen Abdi sorgen efter en dödad vän - som dödades av en annan vän till dem båda. Han gör det genom att skriva låtar, och när hans låt till minnet av vännen ska filmas, med massa ungdomar som statister - ja, då är Evin där. Evin som redan första skoldagen på gymnasiet känt sig dragen till Abdi. Men Evin kan inte figurera i sådana sammanhang - egentligen inte i några som helst sammanhang annat än dem som förekommer under skoltid. För efter skoltid måste hon raka vägen hem. Inte en minut extra har hon tillgodo för sig själv, som inte hennes kurdiske pappa kan kontrollera.

Först hjälper hennes ett år äldre bror henne att fejka ett schema som ger henne några timmars frist i veckan att spendera förnuftigt på egen hand, typ för läxor, biblioteksbesök etc. Men när han börjar ana att hon kanske gör något förbjudet, olämpligt, börjar han ana oråd. Och katastrofen är ett faktum när videon med Abdi släppts på Youtube, och Evin bara syns alltför väl... Familjen blir rasande. Skammen är så fullständigt total, hon har skämt ut hela släkten, både i Sverige och Kurdistan. För det är helt oacceptabelt att ha en kurdisk dotter som beter sig så horaktigt som familjen bedömer att hon har gjort. Så nu ska hon lämna Sverige och giftas bort med en kusin - vilket hon aldrig kunnat tro.

Istället vänder hon sig till skolans kurator, som hjälper henne till ett skyddat boende - ytterligare en förnedrande skam för familjen. Som försöker locka henne tillbaka. Vad hon inte vet är att pappan har bestämt att storebrodern ska kasta ut henne från balkongen...

Det gör ont att läsa om alla dessa offer för en livsfientlig kultur - bara för flickor och kvinnor, dock - där anseende och andras åsikter väger tyngre än livet på någon som är ens eget kött och blod. Evin är det yttersta offret, vars liv uppenbarligen är umbärligt. Men även brodern Khabat, som är satt att utföra eländet, ska tvingas offra sitt eget liv och karriär för familjens heder. Och hur ska han kunna leva med minnet av sin älskade syster, vars liv han själv tvingats släcka? Hur ska han kunna skapa sig ett framgångsrikt liv om han blir fängslad för detta fasansfulla brott? Men även föräldrarna är ju i en annan mån också offer för en kultur de inte klarar att välja bort. Ja, usch. Och sen finns ju Abdi också, som älskar Evin, och som av bara farten blir den utlösande faktorn på hela tragedin... Det är för många som får offra för mycket.. för vad, kan man undra.


Starkt och läsvärt, i alla fall.


/Tuija