fredag 9 juni 2017

Barnet i mossen

Omslagsbild

Författare: Siobhan Dowd.
2017, Andra länder, Krig, Kärlek, Övrigt.

En fantastiskt intressant bok om ett stycke nutidshistoria, av en omtalad och känd irländsk författare som tyvärr dog strax efter att hon skrivit klart denna bok. Den utspelar sig under mycket tidigt åttiotal, när Nordirland skakas av oroligheterna kring den brittiska militära närvaron... med kravaller och våldsamheter - och terrorbombningar - i dess spår.

Och historien tar sin början en morgon när Fergus, tillsammans med sin farbror Tally, är på gång med att stjäla torv i en torvmosse på gränsen mellan Irland och Nordirland - då hittar han ett dött barn nedgrävt i mossen! Det blir stor uppståndelse, och än mer när man förstår att barnet är mördat - men att det skedde för exakt två tusen år sedan.

Mossflickan, som Fergus döper till Mel, förföljer honom i hans tankar och drömmar - han vill så gärna förstå vad hon utsattes för en gång i tiden. Men Fergus har tusen andra tankar som stör honom också - hans storebror Joe har gripits för sitt samröre med IRA och börjar så småningom hungerstrejka, själv ska han ta sig igenom alla sina examensprov så att han kan fly fältet och åka till fastlandet för att studera till läkare, de bruna paketen han tagit på sig att smuggla över gränsen trots att han misstänker att de innehåller sprängämnen... och Cora, arkeologens dotter som är inneboende hos hans familj till och från, som han blivit minst sagt förtjust i...

Det är en både spännande och intressant inblick i en terrortid, för inte speciellt länge sedan, i våra egna nordliga trakter. En bra påminnelse om att terror i religionens spår aldrig är särskilt långt borta..
Mycket välskriven och mycket läsvärd! Gillade mycket!

/Tuija

Inga kommentarer: