fredag 2 juni 2017

Väntarna

Omslagsbild
Författare: Cannie Möller.
2017, Flyktingskap, Kulturkrockar, Kärlek, Rasism.

Och väntarna, det är de asylsökande som väntar på sitt uppehållstillstånd i den lilla Bergslagsorten Bergås. Cannie Möller har skrivit många fantastiska böcker genom åren, och även denna gång har hon skrivit en viktig bok som ligger väl i tiden. Och som framför allt är nyanserad! En nog så viktig aspekt idag, när polariseringen splittrar samhället i "vi och de" - där människor antingen framställs som "snälla" eller rasister, och spännvidden däremellan sällan belyses - den stora massan människor som är både oroliga och bekymrade, men ändå vill väl.

Vi får följa Zahin från Afghanistan, som bor på asylboendet, som blir nedbränt. SAMTIDIGT som han just fått avslag på sin asylansökan, i förtvivlan rusat ut i skogen, och därmed blir anklagad för att ha tuttat på. Livrädd för att polisen ska hitta honom, och antingen utvisa honom direkt eller sätta honom i fängelse för branden, söker han andra vägar ut ur sitt problem - tillsammans med Zara från boendet, som också mår jättedåligt i sin ensamhet. Dessvärre har de starka känslor för varandra på ett sätt som aldrig hade kunnat få förekomma om deras familjer hade levt eller funnits nära... det är som bäddat för problem, särskilt när starka rasistiska krafter jagar dem. Och en av dem som jagar är Jurij, storebror i förändring, till Mira... som tillsammans med sina vänner och fotbollslagets tränare Morgan, på olika sätt försöker hjälpa de ensamkommande flyktingarna på vandrarhemmet, dit de fått flytta efter branden. Mira har svårt att förstå och acceptera hur hennes bror har kunnat bli en sådan fullfjädrad rasist som inte tycks ha några spärrar eller gränser, som dessutom ger sig på Morgan. För att Mira, 16 år, har upptäckt att hon älskar Morgan som är femton år äldre. Vilket spär på Jurijs raseri ytterligare. Ja, det är massor av problem som urartar i attentat av större format där allting ställs på sin spets.

Historien är inspirerad av, och bygger på, verkliga händelser och personer som Möller mött som volontär på ett flyktingboende. Det är starkt och välberättat om trygghetslängtan, acceptans och kärlek. Men också om hämnd och de otäcka krafter som satts i rörelse.

/Tuija

Inga kommentarer: