fredag 13 oktober 2017

På andra sidan reglerna

Författare: Emma Granholm.
2017, Mobbing, Vänskap, Övergrepp.

Nu är det åtskilliga år sedan Granholm släppte en tonårsbok, och jag har tidigare tyckt bra om det hon skrivit. Även denna har sina förtjänster, men tyngs ned av ett onödigt omfång, där den sista fjärdedelen inte direkt tillför något. Sen har jag väldigt svårt för alla onödiga fixeringar vid utseende, outfits, smink etc - de detaljerna tillför inget heller, för underförstått finns allt där ändå, utan att tjejerna behöver framställas som ännu mer ytliga och utseendefixerade än vad de redan är.

Anyhow... när Lukas föräldrar lämnat Stockholm för den lilla lantortshålan börjar han i sin nya gymnasieklass några veckor in på andra terminen i ettan. Lite nervös är han allt, men helt i onödan - han blir snabbt upptagen i coola gänget och trivs bra direkt. Lite underligt tycker han dock att det är, att det finns en ensam tjej i klassen, som alla nonchalerar. Hon sitter alltid helt ensam, i sjaviga kläder, ingen pratar med henne - men när han råkar fråga något om Olivia får han till svar att hon inte är riktigt klok, inget att bry sig om, att hon är en jävla hora. Punkt.

På första festen, första helgen, är Olivia den första han stöter på i dörren, men det är en helt annan tjej än den han sett i veckan. Det här är en riktig superpuma, sexigt uppklädd från topp till tå, som direkt drar in honom på toaletten och har sex med honom.

Hjälp. Vad var det där..? Och på måndag struntar hon fullständigt i honom... Då börjar saker och ting sakta klarna... Den styrande, snygga Amanda är i direkt krig med Olivia. Helt otroligt kan tyckas, för de har varit bästisar i alla år. Men så hände något, får Lukas veta. På skolavslutningskvällen efter nian blir Olivia våldtagen av Amandas pojkvän. Men Amanda vägrar tro att det är så det gått till. Alltså fryses Olivia ut. Amanda får med sig alla i sin mobbningstaktik, och Olivia blir hatobjektet nummer ett, vars flöden på sociala medier drunknar i vedervärdiga inlägg, kommentarer och utskällningar, men hon blir även rent fysiskt ansatt, på ett fruktansvärt sätt. Och detta bara tar Olivia. Hon sväljer och härdar ut, men tänker också att Amanda inte ska få som hon vill - så hon ger igen. Hon känner till alla Amandas svaga punkter, och ser till att utnyttja dem, t ex skulle hon inte få Lukas som hon verkade trakta efter, för nu har ju Olivia besudlat honom.

Det här regelrätta kriget mellan de två tjejerna utvecklar sig till något av det vidrigaste man kan föreställa sig, och inbegriper efter ett tag Amandas bästis Katta, som tog över efter Olivia. Hon är lika delaktig i all skit som alla andra, men Lukas lyckas få henne på andra tankar och snabbt är även hon spolad av Amanda. Hur mycket makt kan en ung människa få egentligen? Varför är det så otroligt viktigt att man är överlägsen andra? Lite deprimerande läsning kring tonårsfasoner är det allt, jag fattar inte hur detta kan fortgå utan att någon polisanmäler, att ingen förälder eller lärare reagerar... ja det är åtskilligt jag inte fattar... Oavsett så finns det utvägar ur helvetet runt bitchen Amanda, även om vägen är lång. Och det är tur att det finns en hel del ljus ändå i det gräsliga mörker som boken skildrar. Annars hade jag inte pallat läsa.

/TuijaInga kommentarer: