fredag 16 februari 2018

Erebos

Omslagsbild
Författare: Ursula Poznanski.
2011, Läskigt, Thriller.

Det tisslas och tasslas på skolan där Nick går. Platta paket överlämnas. Fler och fler är frånvarande från lektioner eller ser alldeles utmattade ut. Till slut händer samma sak med Nicks kompis. Fast denne hävdar att allt är som vanligt. Vad är det de gör?

Så kommer den dag när Nick blir erbjuden det platta paketet – ett spel med namnet Erebos. Han får inte säga ett ljud om det till någon, inte ens till andra spelare. Inte knysta om att han spelar eller avslöja sitt alias i spelet. Han ska uppträda som att allt är normalt (trots att han spelar flera timmar om dygnet, dag som natt). Snart är Nick helt inne i spelet, det går liksom inte att släppa. Det är så bra gjort. Samtidigt ska han hålla fasaden inför familj och vänner.

Det är något med spelet som är väldigt mysko. Nick får uppdrag att utföra utanför spelet, i verkligheten. Konstiga uppdrag utan rim och reson, som inte har med spelets handling att göra. Dessutom verkar spelet veta lite för mycket om Nick för att det ska kännas bra. Är det någon som bevakar honom? När han ser fler och fler på skolan som förändras anar han att det beror på spelet och han börjar ställa frågor. Något som spelet inte tycker att han ska göra…

Jag tycker det är en vansinnigt spännande bok som Poznanski har skrivit. Värsta konspirationsteorin som ändå skulle kunna hända i verkligheten. Hon har lyckats beskriva spelandet så att det känns fullt naturligt för mig att ”titta på” när Nick spelar, även om jag inte är någon spelare själv. Jag säger bara läs, läs, läs!

/Liselott


Inga kommentarer: