fredag 9 februari 2018

Ni kommer sakna mig!

Omslagsbild
Författare: Moa Herngren.
2017, Action, Försvinnanden, Kärlek, Resor.

Vilken bok! Fartfylld, obehaglig, lite sorglig... Det är inte lite som den sjuttonåriga My råkar ut för! Tydligen har hon råkat ut för mycket annat, i en tidigare, fristående bok; Homecoming Queen, som jag inte läst tidigare. Vilket inte hade någon som helst betydelse - man förstår bara att My i den boken varit utbytesstudent i USA. Med noll koppling till den här bokens öden och äventyr.

Hon är alltså en stockholmstjej, med skilda föräldrar = två familjer. Pappans nya med två småttingar roar henne måttligt, mammans nya karl med två bonussyskon roar henne inte alls - tvärt om. Och ingenstans känner hon att hon egentligen hör hemma, får plats - ingen familj, inget hem, känns längre som hennes. Hon upplever det som att ingen varken vill eller orkar ta ansvar för henne längre, utan snarare väntar på dagen då hon ska flytta hemifrån och deras egna nya liv ska bli lite enklare (usch så hemskt...).

Så händer det otroliga - båda familjerna åker iväg på semester och tror att My är med den andra familjen... Snacka om att känna sig bortglömd! Eller... snarare känner hon att det kanske inte var ett missförstånd; de har det bättre utan henne och tänker kanske att det säkert löser sig. Alltså löser hon det. När den värsta besvikelsen lagt sig. Fine - de ska få slippa henne. Men hur? Och vart ska hon dra?

Det första hon kommer på är att slicka sina sår i det gamla huset där de en gång bodde, som en hel familj. Semesterbommat är det, så hon lyckas smita in genom ett källarfönster. Men blir brutalt påkommen av en hemvändande familj. Kalabalik!

Men hon finner ett tags sinnesfrid med ett gäng - för samhället osynliga individer - som lever i naturen, av naturen. Trodde hon. Tills hon även denna gång blir brutalt uppväckt till en verklighet av stöldraider hon inte vill vara del av. Som slutar synnerligen olyckligt - killen i hennes gamla hem, huset där hon bröt sig in, blir allvarligt knivskuren! Nu är hon ordentligt insyltad i alldeles för mycket... Nybliven vuxen, utan inkomster, inbrottstjuv, efterlyst, indirekt delaktig i ett mordförsök, jagad av de hämndlystna naturmänniskorna som tror att det är hon som förrått dem... Vad ska hon göra, vart ska hon ta vägen?

Det blir en sanslös händelsekedja där hon liftar med obehagliga, blir upptäckt och jagad av myndigheter och sina två familjer som nu upptäckt sina misstag, blir insyltad i stripdansande för sitt uppehälle, men också med jämna mellanrum stöter på den fina Jacob, från huset där hon en gång bodde... Och mycket, mycket annat...

Hej och hå - onekligen en bok där det går undan! Men åh vad jag känner med lilla, starka My, som bara vill känna sig älskad, känna sig hemma någonstans. Och har sånt oflyt... men också massor av flyt. Tackochlov! En bok och en karaktär att tycka mycket om! Och ett händelseförlopp som går utanpå det mesta!

/Tuija

Inga kommentarer: