fredag 2 februari 2018

Karta för förälskade & andra vilsna

Omslagsbild
Författare: Johanna Lindbäck.
2017, Kärlek.

Äntligen har hon gjort det igen! Dvs skrivit en ljuvlig liten pärla. Vilket jag betvivlade när jag läste baksidestexten.. om en tjej som snor kompisens spaningsobjekt, men inte nöjer sig med det utan samtidigt gapar över ännu en kille - samtidigt. Hmm... Men den var den klart bästa sedan "Min typ brorsa" som kändes klockren när den kom 2008. Och ett stort plus för att boken "Jag ger dig solen" - den bästa boken ever - (av Jandy Nelson), spelar en liten men betydande roll i slutet. Underbart!

Boken handlar i alla fall om Julia, som ska tillbringa några veckor på familjens lantställe vid havet söder om Stockholm. Det ska även Rasmus, vars mamma hyrt grannstugan, och där snubblar de alltså över varandra. Julias tillvaro har varit minst sagt turbulent den sista tiden i nian, för hon har försiktigt inlett ett förhållande med Isak, som hennes bästis spanat in. Inte populärt kan tilläggas (trots att ju Isak faktiskt aktivt tagit ställning för Julia och mot Karin, men det verkar visst inte relevant i Karin värld). Sårad och arg droppar Karin Julia, vilket kanske borde vägas upp av känslan "jättelycklig och jättekär". Kanske inte än, men det kommer väl, tänker Julia.

Istället är det något helt annat som kommer. Nämligen Rasmus. Vilket egentligen var det sista Julia behövde. De lyckas ha världens flow i umgänget, är väldigt lika på många sätt - båda läser mycket och Rasmus är en begåvad tecknare som ritar kartor och annat med alla deras gemensamma upplevelser. Och hela tiden får Julia bita sig i tungan och hålla sina känslor tillbaka - det är ju Isak hon borde tänka på hela tiden! Men inte gör!

Rasmus å sin sida blir allt mer attraherad av Julia, ovetandes om att hon faktiskt redan har en kille, och en dag råkar bomben förstås släppas, av en oinsatt förälder, som inte hade en aaaning om vad som var på g.... Katastrof förstås, på olika plan... Vad ska hända nu?

Romantiskt och förutsägbart - javisst! Men vackert så in i norden ändå. Tyckte mycket om!

/Tuija


Inga kommentarer: