fredag 26 januari 2018

Norra Latin

Författare: Sara Bergmark Elfgren.
2017, Mystik, Läskigt, Deckare, Utanförskap.

Det är ett mastigt verk - på nästan 600 sidor - som författaren skapat. Det är hennes första ungdomsroman helt på egen hand, till skillnad från samarbetet
t ex kring Cirkeln/Eld/Nyckeln tillsammans med Mats Strandberg. Det är turbulent tonårstid - ettan på gymnasiet - och stockholmshybris kring kändisar, skådespeleri och allt det anrika. Men framför allt är det historien kring Erling Jensen, legenden som gick på Norra Latin men försvann under stor dramatik en lördag i december 1949.

Både Tamar och Clea hör talas om den, fast under helt olika omständigheter - men ingen av dem hade kunnat drömma om att Erling faktiskt går igen... och kommer att påverka deras liv fullständigt. Tamar är den lesbiska tjejen som ensam har flyttat ned till Stockholm från Östersund för att leva sin dröm - gå på det anrika gymnasiet Norra Latin med sitt teaterprogram. Clea, vars mamma är känd skådespelare, tar skolan mer för självklart för hon är själv känd barnskådepelare sedan hon var liten. För Tamar blir livet tufft, det är svårt att bli accepterad i elitkretsarna, och hon känner sig allmänt ensam och utstött. Dock får hon istället tid att fördjupa sig i den mystiska historien kring Erling, som drar ut henne på riktigt djupt vatten. Hon känner hans närvaro, hör hans röst, och måste få veta vad han vill ha av henne och vad det var för mystisk mask han bar på scenen när läraren dog och han själv gick upp i rök.

Clea å sin sida glider fram på sin räkmacka och ingår ett förhållande med Tim, som hon känt sedan barnsben och som nu också börjat i deras klass. Det är vackert och episkt - ett kort tag. Sedan bryter Tims destruktiva sidor ned deras förhållande och lögner och tvivel tar vid. Men ur allt detta utkristalliseras en otrolig historia om magi, som Sällskapet för länge sedan hängav sig åt, utnyttjade Erling till, och vars långa tentakler nu försöker snärja både Tim och Tamar.

Det är många turer, och många slags släktskap hit och dit - och lite tyngs den av omfånget, som samtidigt inte är överbelastat med ovidkommande saker - det som finns med fyller sin funktion. Men jag hade nog ändå orkat uppskatta den mer om den komprimerats en smula. Nu hinner jag nästan tappa fokus kring vissa av trådarna men orkar inte bläddra tillbaka för att se vad jag missade. Men bra och spännande magisk underhållning, absolut!

/Tuija

Inga kommentarer: