fredag 7 september 2018

Finns det björkar i Sarajevo?

. Bildresultat för finns det björkar i sarajevo 

Författare: Christina Lindström.
2018,
Annorlundaskap, Flyktingskap, Försvinnanden, Kärlek, Vänskap.

Vilken underbar bok hon har skrivit igen, Christina Lindström, som lyckas förmedla så mycket känsla, djup och närvaro i det hon skriver. Hennes "Hälsningar från havets botten" liksom "Jack" hade båda killar som huvudkaraktärer, så också här, men den här gången får vi följa Kevin i Göteborg under ett antal mardrömslika, men samtidigt underbara försommardygn. Kevin som är en extremt osäker kille, men som äntligen, när han börjat gymnasiet, fått en ny chans till vägar in i andras så självklara gemenskap. Den härliga, goa Hannes, killen som har allt, väljer på ett självklart sätt att vara hans kompis! Visst har de känt varandra en smula genom fotbollsträningen, men nu hör plötsligt Kevin till, han har en självklar plats i livet bredvid Hannes.

Kevin är andra generationens invandrare, född och uppvuxen här till föräldrar som flydde krigets Bosnien. Ett krig de pratar väldigt lite om, men som de alla lever i skuggan utav. Han har aldrig varit där, men när hans föräldrar plötsligt ska åka dit på semester lovar han att ta hand om sin bror, den äldre men samtidigt så mycket yngre Charlie, en stor kille med stort hjärta men med en funktionsnedsättning som gör att han inte bör lämnas för mycket ensam, för man vet aldrig vad som händer eller vart han tar vägen.

Men - redan första kvällen föreslår Hannes att de ska gå på Liseberg, så hur ska han lösa det nu med Charlie..? Kontentan blir att han försöker placera Charlie framför TV:n med en påse chips - han kommer aldrig att märka att det inte bara är en kortare stund som Kevin är borta. Tänker Kevin. Och har en magisk kväll där även Hannes tjej Linn är med, liksom hennes kompis Amanda som oväntat dyker upp, en fotbollsspelande tjej som Kevin tidigare noterat, men nu tvingas umgås med, trots att han är så osäker att han inte vet vilket ben han ska stå på. Han övernoterar allt korkat han säger och allt han inte säger, mår så dåligt över hur dålig koll han har på grodor som hoppar ur mun, hur han ser ut, hur han beter sig... Han lider så extremt av sin dåliga sociala kompetens, som han aldrig fått öva på under grundskoletiden - ändå faller han handlöst för Amanda... så - hur ska han hantera det bra, så han inte förstör allt som är på gång?

Väl hemma igen visar sig Charlie ha gått upp i rök. Panik! Var är han? Han känner ju ingen, har ju inga kompisar, har någon rövat bort honom? En väldigt speciell jakt efter Charlie - runt halva Göteborg - tar vid, som Hannes, Linn och Amanda hjälper honom med. Han håller masken inför föräldrarna som ringer och oroar sig, har magont och ångest över vad som kan ha hänt, men trasslar också till livet ordentligt vad gäller både Hannes och Linn... men även Amanda. Han förlorar allt han hade och alla som betydde något för honom - finns det någon väg framåt?

En underbar bok med ett underbart djup, om sköra människor och stora känslor. Extra plus att jag kan se Göteborgs alla skrymslen och vrår, så välkända, framför mig. Tyckte helt enkelt väldigt mycket om både Kevin och den starka historien!

Inga kommentarer: