fredag 5 oktober 2018

Brun flicka drömmerBildresultat för brun flicka drömmer
Författare: Jacqueline Woodson.
2018, Andra länder, Historiskt, Rasism.


Tänk så många okända författare det finns. Författare, som när man väl börjar läsa dem, är så fantastiskt bra. En av dessa är Jacqueline Woodson som inte blev översatt till svenska förrän hon tilldelades Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne i år.

Den första som jag fick i min hand är en av hennes senare och mest omtalade enligt juryn: Brun flicka drömmer. En självbiografi som är skriven som dikter, på fri vers. Där det som skrivs är väl utvalt och långtifrån fullständigt, men som för mig som läser det blir så verkligt.

Jag lever och känner med flickan som berättar. Hon berättar om sin barndom under 1960- och 1970-talet - bråken hemma, skilsmässan som gör att mamma och barnen flyttar tillbaka ner till södra USA. Tillbaka till städer där de svarta kämpar för sin rätt, där segregationen och förtrycket tydligt finns kvar. Genom hennes barnögon och hennes familjs liv lär jag mig om en del av USAs historia. Hon skriver det så att jag förstår och tar till mig det. Hon berättar om syskon och lekkamrater, älskade morföräldrar och flytten till New York. Om en vardag som säger så mycket om hennes familjs liv.

Boken är helt enkelt underbar och en njutning att läsa, samtidigt som den berör och innehåller allvarliga ämnen och händelser.
/Liselott

Inga kommentarer: