fredag 28 juni 2019

Ditt hjärta är mitt

Författare: Shivaun Plozza.
2019, Vänskap, Övrigt.

Återigen en tonårsbok på det lättsålda temat sjuka ungdomar, denna gång kring organdonation i form av ett hjärta. Den känns anmärkningsvärt lik
"Handbok för ett begagnat hjärta" , men denna gång med en tjej som huvudkaraktär. Fast båda böckerna är synnerligen läsvärda och älskvärda, fast på lite olika sätt. Och här är det Marlowe som berättar, hur hon utifrån sin hjärtsjuka identitet plötsligt får telefonsamtalet om ett nytt hjärta - som senare ger henne, om inte identitetskris så i alla fall en okuvligt längtan efter att få veta vems hjärta hon fått. Kanske för att få en bättre förståelse för vem hon är idag, och för att hon någonstans egentligen skulle vilja tacka familjen för den ovärderliga gåva hon fått.

Marlowe bor i Australien med en underbart annorlunda maskeradälskande lillebror och en högljudd vegan till mamma som driver en alternativ affärsrörelse, granne till en slaktare. Inte bästa kombon för gott samarbete precis, vilket Marlowe får erfara genom närkontakt med slaktarens son Leo... Från öppen krigsföring till en modern Romeo&Julia-historia - både Marlowe och Leo får anledning att eftertänksamt omvärdera sin livshållning och vem man vill vara. Men här finns också inslag av riktigt fin vänskap - som kontrast till den mobbing hon utsätts för som "monster/freak" - hon är ju tjejen som skulle dö men inte gjorde det och nu lever på någon annans bekostnad. Med reservdel.

För en alldeles särskild vänskap uppstår med donatorns syster. Mot alla odds lyckas hon spåra donatorfamiljen, ljuger sig in i donatorfamiljens hem... och lär känna dem, tycka om dem. Så mycket. Hon inser att hjärtat hon bär på är ett gott hjärta, en riktigt god persons - men hur kan hon då göra dem så illa när hon med dold agenda nästlar sig in hos dem. Hur ska hon få dem att förstå?

Det är en allvarlig, rörande och humoristisk berättelse om vad det innebär att leva med en annan persons hjärta, fundera över vem donatorn var och vem och vad man blir efteråt - helt enkelt en stark och berörande berättelse om det som är viktigt i livet.

/Tuija

Inga kommentarer: