fredag 12 juli 2019

Ett hastigt rent rop

Författare: Siobhan Dowd.
2019, Övrigt.

Ännu en av de böcker som publicerats efter den irländska författarens död - och även denna är en berörande liten historia om en ung flicka, i ett katolskt samhälle med allt vad det innebär, i ett tidigt 1980-tal.

Vi får följa 16-åriga Shell, vars mamma dött och pappan helt tappat greppet om livet. Alltså är det hon som i en otroligt fattig kontext tvingas ta hand om sina småsyskon när pappan sagt upp sig från jobbet och istället ägnar dagarna åt att samla in pengar till de fattiga via kyrkan. Pengar som han delvis stoppar i egen ficka. Och super upp. När han inte är i kyrkan. Tron, som tidigare inte var särskilt stark, har han anammat på ett helt annat sätt efter hustruns död, och han driver sina barn hårt i samma anda.

I skolan har hon dock bästisen Bridie, som stjäl Shells första bh åt henne. De umgås också en hel del med korgossen Declan, charmören och pratkvarnen, som bjuder på cigaretter och så småningom lyckas ha omkull henne ute på åkern. När Bridie får veta detta hävdar hon att Shell snott hennes kille - Shell helt ovetande - och vänskapen får ett abrupt slut.

När plötsligt både Bridie och Declan försvinner - han helt oväntat till USA och Bridie någonstans, helt oklart (tillsammans?) - blir hon ensam kvar med sina frågor. För hennes mage har börjat växa. Vad ska hon göra? Hur ska det gå? Skandalen hänger runt hörnet trots att hon gör allt för att dölja vad som är på gång. Men vem hade kunnat ana hur det skulle sluta?

Det är en otroligt rörande berättelse som griper tag, trots att det i modern tid (-80-tal är inte så långt borta) känns avlägset med så djupt katolska värderingar, som får såna genomgripande konsekvenser. För så många. Stackars barn... Tycker mycket om Dowds poetiska språk och känsla, tyvärr kommer det kanske inga fler böcker mer...

/Tuija

Inga kommentarer: