fredag 13 mars 2020

The hate u give

Författare: Angie Thomas.
2017, Kulturkrockar, Kärlek, Rasism, Vänskap.

Vilken stark bok om rasismen mot svarta i dagens USA! Filmatiserad, förstås, som den bestseller den blev för några år sen. Här finns så många ingredienser som gör att historien kryper in under ens skinn - tänkvärda infallsvinklar kring kriminella, det onödiga polisvåldet, sorg, smärta och rädslor, ilska och frustration, men också kärlek och drömmen om en samhällsförändring. Och en underbar humor kring en underbar familjekonstellation - den ena galnare än den andra. Och som de kämpar allihop...

Men det är Starr som berättar. Sextonårig svart tjej som bor i ett problemområde ~ ghettot. Hon och hennes syskon har börjat på en helvit privatskola 45 minuters körväg hemifrån, eftersom föräldrarna vill göra allt de kan för att ge ungarna en bra chans i livet, borta från gängvåld och skjutningar, där undervisningen håller måttet. Men detta är tveeggat - Starr lever ett dubbelliv tycker hon, hon måste hela tiden passa sig för att inte vara för svart i skolan, men heller inte för vit i hemmakvarteren.

Så händer det ofattbara - hennes barndomsvän Khalil skjuts oprovocerat ihjäl av en polis. Inför hennes ögon. Och detta får konsekvenser. Och det är väl egentligen just detta som boken skildrar så himla bra - hur mordet påverkar inte bara Starr och hennes familj, utan också staden omkring. Kravaller och upplopp följer i mordets spår - de gängkriminella tycker att hon är en tjallare. Hennes vänner och pojkvän på skolan vet ingenting om att det var hon som var vittnet, eftersom hon bara måste ha nånting normalt kvar i sitt liv... som berövat henne så mycket. Och sida för sida får vi följa alla turer kring hennes vittnesmål, från skjutningen till juryns sista utslag kring om man ska åtala polismannen som gjorde det.

För Khalil gjorde ingenting. Men framställs gärna bland vita och i media som att det nu är en knarklangare mindre, för förr eller senare skulle nån ändå dödat honom.
Hon har gjort allting rätt - efteråt. Men hjälper det?
Och dessutom sitter hon fast mitt i skräcken för de kriminella såväl som polismakten. Men under resans gång får vi följa hennes växande mod att våga använda sin röst och stå upp både för sig själv och Khalil. Även om det blir fullständigt livsfarligt.

Mycket, mycket läsvärt och omtumlande. På många olika vis. En bok för alla!

/Tuija

Inga kommentarer: