fredag 27 november 2020

Fula tjejer

Författare: Lisa Bjärbo (och Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson). 

2020, Mobbing, Vänskap, Övrigt.

Nä, det här är inte en bok om regelrätt mobbing direkt, även om en viss form av vänskap eventuellt uppstår i slutändan. Nä, det här är snarare en bok om nätmobbing och girlpower. Girlpower som egentligen skildrades så mycket starkare i boken Tusen gånger starkare en gång i tiden. Och allt annat den handlar om har jag också läst hur många gånger som helst, oftast i bättre tappning. Så ja, lite besviken blev jag allt (pga höga förväntningar?) på att skaran av toppförfattare inte åstadkom mer än såhär... Helt ok. Men tyvärr inte mer.

Tre tjejer i samma åttondeklass berättar i omväxlande kapitel om det vidriga som flera tjejer råkat ut för. Någon har startat ett anonymt instakonto, döpt till Fula tjejer, och där publicerar bilder på tjejer som kanske bara råkar ha fastnat i ful pose på nån bild nånstans (=Tilde), tjejer som inte är det minsta fula men hamnar där ändå (=Jasmine), eller hamnar där av andra skäl. Oavsett så är det fruktansvärt för den som drabbas, för "alla" följer och alla skrattar. Eller åtminstone killar. Helt plötsligt är alla tjejer livrädda för att hamna där och tvingas därför vara obekvämt medvetna hela tiden om hur de tar sig ut och om någon eventuellt halar fram en mobil för att ta en bild. Så jobbigt! Och vad är det för ett svin som roar sig såhär på tjejers bekostnad, som leder till att de aldrig mer vill visa sig på skolan...?

Den tillbakadragna och smarta Eleni börjar gräva i "fallet" för att försöka nysta fram vem det skulle kunna vara som ligger bakom. En kille, ja... eller kanske t o m en lärare? Nog finns det tillräckligt med strukturell könsdiskriminering även från lärarhåll för att det inte skulle kunna vara helt omöjligt. Men bevis? Ja, det kräver en helt annan planering och strategi. Elenis specialitet! Så trots att Eleni, Tilde och Jasmine aldrig tidigare umgåtts, knappt pratat med varann, så bildar de nu en enad front för att vaska fram den skyldige. Men hur ska de lyckas med det?

Boken kommer att få två uppföljare (Jobbiga tjejer och Svaga tjejer), benämns som böcker som "kombinerar humor, vänskap och feminism med tydliga drag av spänningsroman!"  och ja... så är det kanske. Men tyvärr inget nyskapande i detta, inget som sticker ut - tvärtom t o m stör jag mig på somligt fjompigt hos karaktärerna. Helt enkelt inte så trovärdigt, inte heller så värst sympatiskt, och inte särskilt fängslande är det heller. Synd! Men ok läsvärt ändå, särskilt för den som kanske inte vet hur bra de egentligen kan skriva, de här kvinnorna!

/Tuija


Inga kommentarer: