fredag 18 december 2020

Gudars like

Författare: Meg Rosoff.
2020,  Kärlek, Vänskap, Övrigt.

Vilken liten pärla! Rosoff har tidigare levererat lite ojämnt, men det här var klockrent. Underbart språk, behaglig småhumoristisk ton, ett klassiskt tonårsdrama - men med mycket oväntad twist. Gillade mycket!

Jagberättaren, som vi aldrig får veta vad hon heter, berättar om sommaren som förändrade så mycket. Sommaren som började precis som alla andra somrar med att hela familjen packade in sig i bilen och körde till sitt sommarhus vid havet, någonstans i England. Hon är äldst i syskonskaran, närmast före den vackra Mattie, därefter hästtjejen Tamsin och yngst är den vetgirige pojken Alex. Väl framme vid havet möts de av grannfamiljen, det unga paret Malcolm och Hope som de känt länge, som denna sommar också har besök av två unga herrar - sönerna till Hopes gudmor, den kända skådespelerskan Florence Godden. Dessa två unga män är varandras totala motsatser; Kit gudabenådat vacker, charmig, social... Hugo hans osynliga, inåtvända skugga. Och givetvis faller den vackra Mattie som en sten för Kit. Och han för henne. Men - här finns en iakttagare också - jagberättaren, som oundvikligen också dras som en magnet till honom. Mot allt vett och förnuft.

För det handlar inte bara om det förbjudna i att fascineras av sin systers pojkvän - det handlar lika mycket om det hon ser ske mellan de båda. Hon ser så tydligt hur sårbar den unga Mattie är i sina uppslukande känslor, och extra tydligt blir det när hon börjar se vilket märkligt spel Kit ägnar sig åt. Leker han bara med Matties känslor borde hon strypa honom, vilket dock inte blir så lätt när hon inser hur hon själv dragits in i Kits strålkastarljus, bländad av den uppmärksamhet han visar henne så fort Mattie inte ser. Samtidigt anar hon att även hon själv är föremål för något manipulativt spel - men liksom Mattie inte klarar att stå emot. Vad är det han gör som förvrider huvudet på dem? Och inte blir det bättre när Kits bror Hugo verkar se och förstå allt. Och varnar henne å det bestämdaste för brodern. En bror som han verkar hata, en bror som han aldrig växlar ett ord med, en bror som är så olik honom som det bara går. Vad är det för märkligt som egentligen pågår mellan bröderna, och varför lägger han sig i sin brors kärleksaffärer? Ja, det är långt mer komplicerat än det först verkar!

Underbar, kittlande, skrämmande...

/Tuija


Inga kommentarer: