fredag 9 juli 2021

Andetag

Författare: Jennifer Niven. 
2021, Kärlek,Vänskap.

Så har hon gjort det igen. Skrivit en fantastiskt vacker historia, denna gång om den första, stora kärleken som förmodligen aldrig suddas ut, och som gör avtryck och sätter nivån på förmodligen alla framtida relationer. 

Den handlar om Claudine, vars föräldrar oväntat skiljer sig, varpå hon med sin mamma tillbringar sommaren efter high school på en ö utanför Georgias kust i USA i väntan på collegestudier i New York. På ön har mammans släkt en historia,  bl a bodde här mammans gammelmoster som Claude är döpt efter, en kvinna med ett dramatiskt förflutet då hennes mamma sköt sig själv. Claudes mamma som är författare tänker sig en sommar då hon slickar sina sår genom att gräva i släktens kvinnors förflutna genom en massa gamla dokument, i syfte att i slutändan kanske kunna skriva om detta. Claude å sin sida är mest arg och frustrerad över att ha förpassats till ön istället för att roadtrippa till Kalifornien med bästisbästisen Saz, arg och besviken på sin pappa, arg och ledsen över att allt i livet ställts på ända. Men väl på ön lär hon känna ett gäng ungdomar som bl a jobbar på värdshuset där hon och mamman ofta äter. Men framför allt lär hon känna Jeremiah. Killen som många varnar henne för, eftersom han tydligen betyder trubbel. Utan att hon förstår på vilket sätt eller varför.

Men efter hand som han släpper henne allt mer inpå livet så klarnar bilden av en ung man med ganska trasig uppväxt som inte riktigt fått leva sitt eget liv pga att istället ha behövt ta hand om andras. Och egentligen är han inte intresserad av att släppa in henne i sitt knöliga liv men kan lika lite motstå Claude som hon honom. De passar varandra som handsken, det går inte att förneka, och de är rejält omvälvande för varandra. Men sommaren har ju ett slut, vilket båda vetat från början, så vad kommer att hända sen?

Det är onekligen en ljuvligt sinnlig och berörande kärlekshistoria, det är väldigt somrigt och mycket fokus på det första sexet på ett lite amerikanskt manér. Niven har egentligen skrivit sin egen historia, med en skilsmässa i samma ålder, en likadan sommar med många sista gånger och första gånger, men även platsen är speciell eftersom hon där, långt långt senare, träffade sin egen stora, och största, kärlek - sin man - som är verklighetens Jeremiah. På det stora hela en riktigt finstämd historia om den första kärleken, även om den inte sticker ut på samma sätt innehållsmässigt som hennes tidigare. Men underbar sommarläsning är det!

/Tuija

Inga kommentarer: