måndag 10 juni 2013

Beautiful creatures

Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl. 
2013, Fantasy, Historiskt, Kärlek, Mystik.


I den lilla sydstatshålan Gatlin bor Ethan, som sörjer sin mamma, historieprofessorn som dog i en olycka. Kvar är pappa, också professor, som blivit galen av sorg, och förskansar sig i arbetsrummet, där han vänt på dygnen. Ethans närmaste familjemedlem är numera Amma, den vidskepliga hushållers­kan som placerar amuletter och små dockor kors och tvärs över huset, som ger hans liv viss styrsel.

Men så kommer en ny flicka till skolan, Lena Duchannes, som flyttat in hos sin farbror Macon Ravenwood, som ingen sett på åratals åratal, och som i gemene mans mun betraktas som traktens galning, som bor i ett kråklikt spökslott. Ethans och Lenas vägar korsas på skumma vis, och de lär så smått känna varandra. Där finns en märklig dragningskraft mellan dem, något mer än bara de känslor de sakta börjar utveckla mellan sig. Ethan inser att det är Lena som förekommer i hans skräckinjagande drömmar nattetid, fast han förstår inte situationen som alltid upprepar sig i drömmen. Han förstår inte heller vad det är för märkligheter som uppstår i Lenas kölvatten - har hon märkliga krafter? Detta får iallafall till följd att Lena får hela den lilla staden emot sig, och Ethan gör allt han kan för att försvara henne, samtidigt som han sakta börjar inse vem, eller vad, Lena egentligen är, liksom hennes farbror, och deras övriga släkt.

Parallellt med detta hittar Ethan och Lena en gammal medaljong som tillhört anfäder till dem båda, en symbol för en omöjlig kärlek mellan en med krafter och en vanlig dödlig. I jakten på sanningen kring vad som hände detta par, inser de att de själva är i samma sits. För när Lena fyller sexton år, ska hon bli tagen - antingen av goda... eller onda, krafter. Och efter det finns ingen framtid för deras kärlek. Och hennes sextonårsdag närmar sig...

I vacker sydstatsmiljö med förfallna palats, igenvuxna gravplatser, bibliotekskatakomber - och ett inbördeskrig mellan Nord och Syd, som i högsta grad lever än i staden - mejslas en magnifik saga fram. Det är kärlek och lojalitet, gnistor och mystisk magi, det är det goda mot det onda. Kanske inget direkt nytt inom genren - men det är uppfriskande med den snygga historiska kopplingen, som ger en extra dimension. Klart läsvärt! Och finns ju förstås redan som film, dessutom...

/Tuija





1 kommentar:

EnTraveBöcker sa...

Beautiful Creatuers, läste hela serien på en vecka. Läste om den efter en månad. Böckerna är underbara och jag kan inte låta de gå. Det är inte sällan jag tar upp första boken och läser mina favoritdelar. Och ja, varje gång jag ser en träsked med ett hål i får jag upp "enögda faran" direkt.