måndag 2 september 2013

Dubbelgångare

Författare: Jenny Valentine.
2013, Deckare, Thriller, Övrigt.

Hon har skrivit en fantastiskt fängslande berättelse IGEN! Jag älskar verkligen hennes finurliga sätt att bygga upp en mystisk historia - oftast så att läsaren löser den parallellt med huvudkaraktären, men inte alltid - och lite så är det den här gången också. En deckare är det väl egentligen inte riktigt, men det är det närmaste jag kan beskriva mysterierna kring Cassiel och Chap/Damiel med. Men en sak i taget...

På ett tillfälligt härbärge inträffar något märkligt - killen Chap som han har kallats men som nu inte vill kalla sig något, har sökt sig dit men blir plötsligt föremål för viss uppståndelse hos personalen. De tror att han är den sedan två år försvunne Cassiel Roadnight - och han är onekligen en identisk kopia, ser han på bild. Först bryr han sig inte, men inser sen att han ju faktiskt skulle kunna låtsas vara Cass, och därigenom få allt det han aldrig haft; en familj, kärlek, ett hem och en tillhörighet. Till slut "erkänner" han att han är Cass - men anar inte vad denna lögn kommer att sylta in honom i.

Han upptäcker att han varje vaken sekund lever med rädslan att bli avslöjad - trots att hans "mamma" är totalt övertygad om att han är den han säger sig vara, liksom hans "syster". Sin "storebror" blir han dessvärre inte riktigt klok på - det känns som att han skulle ha genomskådat honom. Han har trots att stulit något - någons liv - vilket ju ändå är något han alltid önskat sig, men är samtidigt så livrädd för att förlora det att han aldrig hinner njuta av den nya situationen. Vilket dilemma! Dessutom träffar han på människor som Cass kände, som han försöker luska ut så mycket som möjligt ur, om hurdan Cass egentligen var, och vad som hände den där kvällen när han försvann, två år tidigare. För själv kan han ju inte prata om det.. han vet ju ingenting! Inte lätt, alltså.. Och ovanpå det får han indikationer på att kanske hans bror var insyltad i försvinnandet... och i så fall måste väl han ha genomskådat Chaps lilla kupp? Och varför spelar han med i det här konstiga spelet i så fall..?
Och tänk om den riktige Cass dyker upp och avslöjar honom..?!

Allting blir bara märkligare och märkligare, allt eftersom mysteriet med Cass försvinnande rullas upp, liksom mysteriet kring vem Chap egentligen är och hur hans liv utvecklat sig till att bli som det blev. Väldigt, väldigt spännande och intressant! Det bästa jag läst på länge.

/Tuija



1 kommentar:

Amanda sa...

Den här boken var riktigt bra! Rekomendar att alla läser den!
När jag läste den så kändes den nästan lite personlig och började nästan gråta när jag läst ut den. Riktigt bra! / Amanda