torsdag 19 juni 2014

Eleanor & Park

Författare: Rainbow Rowell. 
2014, Kärlek.

Ännu en kärlekshistoria tänker jag. Hur många ska en läsa? Hur många kan gripa tag i en? Men åh, klart att det finns så många ännu ej berättade kärlekshistorier som kan få det att susa till i magen så som av en hel fjärilssvärm!

Eleanor & Park är en sådan bok. Här träffar vi först Eleanor, en ung tjej som precis har flyttat hem igen till sin mamma, småsyskon och styvfar.  Det är inget lyckligt hem, snarare precis tvärtom. Hela familjen tassar runt den oberäknelige styvpappan som har ett hiskeligt humör. Allt är hemskt, grått och lite läskigt.

Precis lika läskigt är det för Eleanor i skolan. Hon blir varje dag mobbad. För att hon inte faller in i de normer som finns på skolan. Eleanor sticker ut för mycket, och det får hon höra varenda dag. Bussfärderna till och från skolan är en liten mardröm i sig. Alla har bestämda platser, alla skriker och kallar henne för fula namn. Och en dag finns det ingen plats ledig, ser det ut som. Eleanor står rätt upp och ner, och fryser till is inuti. Då väser en kille till henne: Men sätt dig här då! Den killen är Park.

Och sen, sen börjar deras historia! Det är precis så himlastormande som den första kärleken kan vara. Där minsta kontakt, om det så är ett lillfinger mot handen, blir en jordbävning.

 Det här är en sådan fin bok, med söt och vacker kärlek, men även med ett djup.  Boken handlar även om utanförskap, hur det kan vara att komma från olika kulturer, fattigdom och barns utsatthet. Men framförallt så är kärleken mellan Eleanor & Park så himla fin, jag kommer på mig själv att sitta och hoppas så mycket på de två!
En bok att läsa på sommarlovet!

//Malin

Inga kommentarer: