tisdag 10 juni 2014

Svensk synd

Författare: Martin Jern.
2014, Deckare, Sekter, Vänskap, Thriller, Övrigt.

En alldeles galet bra bok! Eller  ”En sjukt spännande thriller” som det också står på baksidan. En ungdomsbok som känns som en vuxenthriller är ett bra mått på seriositet från författarens sida – det är rysligt och obehagligt på ett trovärdigt sätt – enda skillnaden är att det är en tonåring allting rör sig kring.


Och det är Otto. Han och hans mamma är sedan flera år tillbaka på flykt undan Ottos pappa, som hotar att slå ihjäl dem. Av den anledningen hamnar de denna gång i hålornas håla, någonstans ute i Sveriges avlånga land. Och där bor sannerligen inga vanliga människor – är de inte ultrareligiösa, och medlemmar i byns sekt Evigheten, så är de värsta sortens skogstomtar eller bara allmänt utflippade av att tvingas bo där de bor, med de nissarna de är omgivna av. Vilket ju inte kan vara det lättaste, vilket Otto får erfara den hårda vägen. Hur han än vänder sig har han ändan bak, visar det sig.
I skolan blir han totalt utfryst – antingen fysiskt eller psykiskt mobbad  - av både andra elever - och vuxna! För han tillhör ju de andra, dvs lever i synd, för att han inte vill ha ett evigt liv via Evigheten. Som hans liv ser ut är han fullständigt nöjd med att överleva det livet han har, och att ha det så för evigt… nä, det är han inte det minsta lockad av. Men med hjälp av de mest oväntade figurer överlever han, dag för dag, den vedervärdiga tillvaron i den värsta tänkbara hålan, som känns helt fullständigt sjuk. Vilket den faktiskt visar sig vara också. Otto kommer alltmer skumma saker på spåren, och lyckas med hjälp av några vänner till slut blottlägga vidriga övergrepp i Jesu namn. Men hur ska man kunna få hjälp, när ens eget privata helvete gör att man inte kan lita på någon, och även polisen visar sig vara korrumperad? Det är verkligen synd om Otto, på tusen olika plan, men han tar det med jämnmod, och även en smula humor, genom hela boken. En ovanligt bra sådan, med en ovanligt bra historia att berätta! Sträckläsning utlovas!

/Tuija

Inga kommentarer: