onsdag 7 januari 2015

Hanna Mendels chans

Författare: Suzy Zail.
2014, Andra länder, Historiskt, Krig, Kärlek.

Boken handlar om Hanna Mendel, en 15-årig jude som älskar musik och att spela piano. Temat för boken är Andra Värlskriget, musik och fram för allt kärlek! Eftersom Hanna är en jude får hon bo i ett getto ett tag innan hon förflyttas till Auschwitz med sin familj. Kriget pågår för fullt i bakgrunden av boken, redan på andra sidan av boken får man ett datum som indikerar att det är år 1944.Det är också väldigt mycket musik i boken. Den handlar Hannas chans, om hur hon får provspela för kommendanten för att överleva och få lite extra mat. Hanna älskar att spela piano och man kan nästan känna hennes passion för musiken. När hon spelar för sig själv, för kommendanten eller Karl försvinner hon in i musiken och känner varje ton hon tar. Tiden går och hon får så småningom provspela för kommendanten, och hon blir genast överlycklig när hon får sitta vid en flygel igen. Hon klarar provspelningen och spenderar mycket tid vid pianot i kommendantens hus.
Sist men kanske viktigast är kärleken i boken. Bara originaltiteln, ”The wrong boy”, avslöjar att hon blir kär i en nazist. Karl som är kommendantens son är till en början blyg och oförskämd, tycker i alla fall Hanna. Hon tror att han inte ser henne, att hon bara är ännu en smutsig jude. Tiden går och hon får lära nya saker om Karl när Vera en dag inte kan ta hand om tvätten. Tvättkorgen är full med medsmugglad mat och det var Karls idé? Hon börjar nu se honom så som han är och inte en nazist och Karl såg henne redan från början. Han börjar bry sig om Hanna och försöker att skydda henne. Kriget börjar gå dåligt för tyskarnas del och ryssarna kommer allt närmare och intar läger efter läger. Karls pappa har flytt men inte han. Karl var inte som andra nazister, han hatade inte judar utan han hjälpte dem. Och nu har hon helt enkelt blivit kär i Karl. De skiljs åt och efter en lång tid är hon i säkerhet och skriver till en general om hur hennes upplevese varit men hon skriver även om Karl. Hon vill få honom frisläppt, det var ju han som räddat livet på henne.
Jag kan se två olika budskap med boken, båda väldigt viktiga. Den ena, att aldrig glömma förintelsen hur hemskt det var och hur många som strök med. Det andra, att ingen människa föds till att hata utan det är något man lär sig, precis som Hitler lärde världen att judar var en mindre viktig ras. Jag tycker att boken var jättebra, den var en god mix av historia, skönlitteratur, musik, ondska och kärlek. Själv är jag svag för kärlek och fann denna historia väldigt bra, en bladvändare. En mycket läsvärdig bok!

/Linnea A

Inga kommentarer: