lördag 23 januari 2016

Nashville eller vargleken

Omslagsbild
Författare: Antonia Michaelis.
2015, Annorlundaskap, Deckare, Utanförskap, Övrigt.

Som jag tycker om Antonia Michaelis författarskap! Hennes förra verk Sagoberättaren var en strålande vackert berättad historia, och jag undrar om inte denna är strået vassare! Som kniven på omslaget, och alla andra knivar i boken... En otroligt stark och fängslande sak, som inte släpper taget någonsin, trots sina 500 sidor.

Svenja är precis nyinflyttad i den lilla universitetsstaden Tübingen, ska fortsätta sina medicinstudier där, efter att hennes föräldrar skiljt sig. Hon är dock bara 18 år, så tydligen kan man påbörja sådant tidigt i Tyskland. Men - i den omoderna lägenheten som hon lyckats få hyra för en billig peng, hittar hon en pojke, ståendes på huvudet uppochner, i ett skåp. Och han säger inte ett ord. Och denna pojke vänder bokstavligt talat uppochner på hennes tillvaro också. Eftersom hon inte får ur honom vem han är, eller vad han heter, så kallar hon honom Nashville, efter trycket på hans smutsiga, halvtrasiga t-shirt.

Han visar sig vara en hemlös liten trashank, vars mamma nyligen blivit mördad. Och han såg när det hände. Vilket för Svenja förklarar hans tystnad, hans underliga beteende, hans panikattacker. Men det förklarar inte vart han tar vägen på nätterna. Eller varför han väljer att stanna kvar hos henne trots att han verkar känna de andra hemlösa i staden ganska väl.

Svenjas liv blir alltså inte alls vad hon trodde - plugg, tentor, föreläsningar - utan tvärtom alldeles för mycket oro för Nashville, undersökande kring vem han är och vad som jagar honom, ett okomplicerat umgänge med andra, annorlunda studenter som lever för stunden i sin alternativa livsstil... det finns mycket annat i livet än det man tror. Och som läsare tror jag massor, hela tiden, men ingenting är någonsin vad man tror. Eller vad Svenja tror. Andra uteliggare mördas allt eftersom, och Svenja och Nashville kanske står på tur, eftersom någon verkar tro att de vet mer än vad som är hälsosamt för dem. Så livet blir en jakt på någon, och en jakt efter svar. Men också en jakt efter kärlek, beroende på ur vems synvinkel man ser det.

Det är en oerhört mångfacetterad bok, som innehåller så otroligt mycket - både klokt och eftertänksamt, och spännande och tragiskt - en bok med allt, skrivet på ett så vackert och fängslande sätt. Jag bara älskar det! Läs och låt dig svepas med!

/Tuija

Inga kommentarer: