måndag 28 mars 2016

Gudarna


 Omslagsbild
Författare: Elin Cullhed.
2016, Vänskap, Övrigt.

En ganska tuff och rå debut, med tre unga, brådmogna feminister i fokus, som är precis så motsägelsefulla som bara unga tonåringar kan vara. Jag både beundrar deras mod och småler åt deras naivitet. Och tycker om både historien och tjejerna, någonstans, trots att jag ibland tycker det blir lite för pladdrigt.

Iallafall är det Jane, eller Janne som hon också kallas, som berättar om sig själv och sina två bundsförvanter Lilly och Bita. De har gemensamt bestämt sig för att radera ut ordet tjej (vad gäller dem själva) och ersätta det med gud - en sammanslagning av orden guzz och brud.  De betraktar sig som fullständigt oövervinnliga, agerar många gånger därefter - både modigt och dumdristigt - tills Janne och Bita en dag inser att Lilly i praktiken blivit våldtagen av sin kille (leken gick visst lite överstyr..). De beslutar sig för att hämnas, och det ordentligt, eftersom ingen köper deras historia rakt av - inte ens rektorn som betraktar pojkvännen som skolans mönsterelev.

De inte bara försöker förändra världen (i pluttesamhället Tierp där de bor) och få slut på småstadsångesten - som de försigkomna gudar de är - utan är dödströtta på att känna sig förminskade och förtryckta (liiite överdrivet..) och driver ett uppror sprunget ur dåligmående, gråt och kåthet.
Det är både lekfullt och en smula sorgligt, modigt och dumdristigt - ibland vet jag inte vad jag ska tycka om de här tjejerna. Men starka i all sin svaghet är de, och det finns ett väldigt uppfriskande driv hos både dem och berättelsen.

/Tuija


1 kommentar:

Ylva sa...

Så bra jag tyckte att denna var! Mitt i allt det sorgliga har de humor, tjejerna!