lördag 12 november 2016

Olyckornas tid


Omslagsbild

Författare: Moïra Fowley-Doyle.
2016, Försvinnanden, Kärlek, Mystik, Vänskap.

Magisk realism med övernaturliga inslag, om en familj full av överraskningar och hemligheter. Det handlar om systrarna Cara och Alice, deras f.d. styvbror Sam - och även allas deras goda vän Bea.

Varje år i oktober drabbas familjen av olyckor - skador, skärsår, brutna armar och ben - och hela tiden är de en hårsmån från värre saker. Men ingen frågar sig riktigt varför, månaden har blivit ett naturligt inslag i livet då deras mamma försöker överbeskydda dem på alla vis, för säkerhets skull. Men när Cara plötsligt upptäcker en annan märklig sak, nämligen att flickan Elsie i skolan skymtar på vartenda ett av hennes foton, och börjar ifrågasätta detta varför - och hur det ens är möjligt - då finns Elsie ingenstans att uppbringa.  Folk verkar inte riktigt ens veta vem hon är, så osynlig och obetydlig är hon. Sökandet efter Elsie leder dem till ett otroligt mäktigt gammalt kråkslott, där de bestämmer sig för att hålla sin Halloweenmaskerad. Och festen blir kulmen på en rad obehagliga händelser, varefter alla de frågor som väckts kring alla obegripligheter och mystiska drömmar och syner äntligen får sina svar. Håll ut under läsningens gång - det betalar sig bra!

Skimrande vackert och gåtfullt, men också djup, mänsklig tragik. När massor av mörka, förträngda minnen, som döljer en annan sida av verkligheten än den man orkar kännas vid - det kanske är då som sådan här magi uppstår? Absolut läsvärt, trots viss rörighet ibland kring gränsen mellan dröm och verklighet.

/Tuija


.    

Inga kommentarer: