fredag 23 mars 2018

Fandom

OmslagsbildFörfattare: Anna Day.
2018, Dystopi, Fantasy.

Första gången jag hörde talas om Fandom, skriven av Anna Day, var på en blogg där jag läste en recension om boken. Jag fastnade direkt för hur boken hade uppkommit. Tydligen vann författaren skrivartävling med en novell kring det som senare blev en roman. Bokförlaget snappade upp novellen och tyckte den var så bra att de erbjöd henne ett bokkontrakt för att göra om novellen till en roman. Inte så vanligt inom bokförlagsvärlden. Dessutom såldes roman till 21 länder innan den ens var utgiven. DÅ triggas verkligen min nyfikenhet!

Det bästa är ju att man inte blir besviken. Fandom är en fantastiskt meddragande historia med många twister. Ibland driver författaren med de dystopiska framtidsromanerna och ibland hyllar hon dem. Vad handlar den då om?

Violet är på väg till ett fantasy-convent med sina två kompisar Alice och Katie, och lillebror Nate. De är utklädda till karaktärer ur deras favoritbok, Galgdansen. Violet är, utan att överdriva, en riktigt nörd när det kommer till bokens värld. En fangirl. Men något händer och plötsligt befinner sig alla fyra i den världen. En dystopisk framtidsvärld där människor är genmanipulerade för att bli perfekta och där de icke-genmanipulerade har blivit slavar.
Hur ska de ta sig hem igen? De verkar följa bokens handling och kanske är det så de måste låta det göras för att de ska komma hem… Men att få handlingen att gå dit de vill visar sig vara svårare än de först trodde. Speciellt när de inleder sin ankomst i världen med att råka döda huvudkaraktären…
Som sagt: väldigt uppfriskande och fängslande historia med trovärdiga karaktärer. Normala människor som hamnat i onormala förhållanden. Rekommenderar läsning.

/Veronica

Inga kommentarer: