fredag 13 juli 2018

Kärlek, hat och andra filter

Bildresultat för Kärlek, hat och andra filter

Författare: Samira Ahmed.
2018, Kulturkrockar, Kärlek, Rasism.


En intressant debut med en muslimsk huvudkaraktär, som är berättad utifrån just det perspektivet! För det är Maya som berättar om sin sista tid på high school, Maya som har en indisk bakgrund i en muslims familj som lever i Chicago. Föräldrarna driver sin egen tandläkarpraktik och har höga ambitioner för dottern - läkare eller jurist, college i närheten av hemmet där de kan ha lite koll på henne, och uppmuntran att lära känna Kareem, en lämplig giftaskandidat som hon lär känna på ett bröllop.


Och ja - Kareem är både trevlig och attraktiv, och livet skulle vara så enkelt att dela med honom. Inga omständiga förklaringar hit och dit om alla speciella indiska manéer och dylikt, han har ju precis samma bakgrund som hon. Men - egentligen är hon kär i Phil, som hon har en försiktig och spirande romans med... en icke-muslimsk helt vanlig amerikan och därmed en fullkomligt otänkbar pojkvän... som när en väldigt speciell dröm om sin framtid.


Vilket hon också gör! Men hennes dröm liknar inte hans, och framför allt är den fjärran från vad hennes föräldrar tänkt sig för hennes del - hon älskar film, att arbeta med film, och i hemlighet har hon sökt  och kommit in på en filmskola i New York. Hur ska hon kunna berätta? Hur ska hon kunna få dem att förstå att deras dröm inte är hennes?


Samtidigt inträffar ett terrordåd i stan, som omkullkastar hela Mayas och hennes familjs liv. Den misstänkte har samma efternamn som Maya, och över en natt blir både hon och hennes föräldrar villebråd i en riktigt obehaglig hatjakt, fylld av fördomar och våld. Vad ska det nu bli utav hennes drömmar?

Spännande och intressant på många sätt!

/Tuija

1 kommentar:

Tuija sa...

Detta är en oerhört gripande ungdomsbok om förbjuden kärlek, om att hitta styrkan att vara sig själv och följa sina drömmar. Men framför allt om att inte låta rädslan övervinna. Det är helt enkelt en bok som förtjänas att läsas. Jag rekommenderar den varmt.
/ Veronica