fredag 28 december 2018

Doften av ett hem

Bildresultat för doften av ett hem
Författare: Bonnie-Sue Hitchcock.
2018, Adoption, Försvinnanden, Vänskap, Övrigt.

Årets sista, och onekligen en av 2018 års bästa! Och taggarna säger egentligen ingenting... Det här är en synnerligen ovanlig historia, som inte så lätt låter sig beskrivas, som utspelar sig i Alaska och handlar om ett gäng tjejer med lite olika sorts kopplingar till varandra, och så en brödraskara på tre... På lite olika håll dock - men alla vägar bär så småningom till varandra, allas vägar korsas. Tiden är något obestämbart -60/70-tal, och egentligen helt ovidkommande i sammanhanget, i stort. Ett rejält persongalleri är det, som blir lättare att hålla isär genom ett bra försättsblad där de viktigaste personerna och deras inbördes förhållanden radas upp.

Fyra personer berättar, och av de boende i Fairbanks är det mest Ruth som berättar, som lever "föräldralös" med sin lillasyster hos deras mormor - en hemsk kärring. Hennes vändning i livet blir den hemlighet som alla ser men ingen pratar om, och som gör att hon blir ivägskickad hemifrån.

Dora berättar också, hon lever något slags ickeliv, i ett vacuum hemma hos bästisen Dumpling, eftersom hennes mamma super och pappan sitter i fängelse. Hos Dumpling och hennes lillasyster Bunny får hon ändå uppleva en slags familjegemenskap, som hon egentligen inte tillhör men gör ändå. En slags vändning för henne uppstår när hon råkar vinna massa pengar...

Alyce berättar också - hur hon lever för sin dans, och älskar sina skilda föräldrar. Så till den milda grad att hon offrar sommarens provdansning inför ett dansprogram i kommande utbildning, för att istället följa med på sommarens fiske på pappans fiskebåt - för hur skulle han kunna klara sig utan henne, och när skulle hon annars kunna umgås så mycket med honom... Alltså lämnar hon Fairbanks och åker till södra Alaska, till pappan, över sommaren.

Och så har vi Hank, äldste brodern av tre. Tillsammans med sina två yngre bröder bestämmer de sig för att lämna sin hemby - pappan drunknade och nu har mamman börjat dejta en vedervärdig karl som killarna bara inte står ut med. Alltså rymmer de iväg som fripassagerare på en färja, varpå mellanbrodern faller överbord...

Det är starkt och berörande - alla dessa unga, halvtrasiga människoöden, halvtrasiga av så vitt olika orsaker. Det är bladvändning och tillbakablickande på kartan och persongalleriet (när man börjar blanda ihop namnen...), om vartannat. Det är Ruth som är doftkänslig, men man får sig många dofter till livs även som läsare. Det är helt enkelt en underbart stor och mäktig historia med fantastiska förvecklingar, som är lätt att bära med sig länge. Tyckte väldigt, väldigt mycket om!

/Tuija

Inga kommentarer: