fredag 11 januari 2019

Ord i djupaste blått

 Bildresultat för ord i djupaste blått

Författare: Cath Crowley.
2018, Kärlek, Sorgligt, Vänskap.


En riktigt vacker historia om kärlek och sorg, vääldigt förutsägbar - men det kan man förlåta! För här finns så mycket mer... kärleken till böcker, kärleken till orden... och många andra sorters kärlek. Det är fint, det är varmt, det är äkta. Och en ganska bra historia dessutom.

Rachel återvänder till sin uppväxtstad, efter att under tre år ha bott vid havet, med mamma, mormor och bror. Men - för ett år sedan drunknade hennes bror Cal. Och livet har sedan dess gått på paus... Nu återvänder hon till staden där hennes ungdoms stora kärlek Henry bor kvar - han som aldrig svarade på hennes avskedsbrev, vilket gjorde ont. Och därför har hon heller inte direkt svarat på hans brev under åren som gått, och han vet heller ingenting om Cals död. Vilket ingen annan i stan vet heller .

Nu ska hon bo hos sin moster i väntan på att få gå om skolan det sista året, och har fått jobb i Henrys pappas antikvariat - bokhandeln som hon och Henry älskat mer än något annat. Bokhandeln som har ett brevbibliotek där människor i alla tider i böcker strukit under, kommenterat - och lämnat brev till någon annan, ofta en kär en. Detta brevbibliotek blir hon satt att katalogisera inför att familjen nu måste lägga ned antikvariatsverksamheten.

Men hur ska hon kunna möta Henry varje dag, nu när han vet hur hon kände - då, för flera år sedan. Vilket hon ju inte gör längre. Eller? Hon har ju precis lämnat en mycket kär pojkvän bakom sig, som hon i sin sorgebubbla inte längre kunnat relatera till som hon borde. Och inte klarar hon nu när hon återvänder att berätta för någon om Cals död. Det går bara inte, hon fixar det inte. Alltså hittar hon på, är vag, låtsas... Tills den rätta tiden är inne, och bara för en i taget. Men hur ska hon kunna berätta för Henrys syster, som på distans haft en minibrevväxling med just Cal, via brevbiblioteket, som nu insett hur mycket hon faktiskt älskar honom? De hade ju varit bara så rätt för varann... Usch, vad sorgligt.

Det är som sagt både vackert och kärleksfullt, på många olika sätt. En bok att varmt rekommendera!

/Tuija



Inga kommentarer: