fredag 25 januari 2019

Papperssjälar

Bildresultat för papperssjälar

Författare: Emma Johansson.
2017, Kärlek, Självmord, Sorgligt.

En fantastiskt fin och stark debut som berör på många plan! Och navet som historien snurrar kring är en hemlighet som skaver och söndrar, en hemlighet som Emilia trodde hon kunde bortse ifrån, kanske lämna därhän. Men ingenting blev ju som hon trodde.

Emilia råkar nämligen av en ren och skär slump se hur Theresia, en jämnårig tjej som hon inte känner speciellt väl, cykla järnet mot ett framrusande tåg, med hörlurarna på. Tragedin är ett faktum, och det fanns ingenting hon kunde göra. Hon försöker hantera sitt trauma så gott det går, ett trauma som ser lite annorlunda ut mot Theresias brors - Viktor. För när de tre månader senare börjar skolan igen, bestäms det att höstterminen ut ska alla elever jobba i tvärgrupper årskursvis, och osannolikt nog hamnar Emilia och Viktor i samma lilla grupp. Viktor bär sin sorg med en enorm svärta, en svärta som Emilia inte kan värja sig emot. Efter ett helt galet utfall från hans sida gentemot henne råkar de dessutom på varandra på en origamikurs och Emilia vet inte hur hon ska stå ut med att ha Viktor omkring sig, som bär på så mycket hat och sorg, som tror att hon bara är ute efter att frottera sig i andras elände. Papperstranor och andra vikta figurer var Theresias specialitet, och båda två hamnade på just den kursen av just samma orsak - men med helt andra ingångar. Mot alla odds lär de dock känna varandra, allt mer, allt eftersom, och båda lindrar och helar varandras smärtor på ett himla fint vis. Känslorna blir allt starkare och egentligen borde allt vara frid och fröjd om inte Emilia till slut känner att hon går i bitar om hon inte får ur sig just det som bara hon vet, just det som kan förändra så mycket, för så många. Hon orkar inte längre bära sin hemlighet, sin vetskap, inte när hon och Viktor är så nära varandra. Det är inte rätt.

Frågan är bara hur rätt det egentligen blev, frågan är om hon inte hellre skulle ha det ogjort om hon kunnat. Men nu är det försent, och alla sår är öppna igen. Går det att gå vidare, att förlåta, att älska - att veta det man kanske inte ville veta, och hur gör man det?

En otroligt vackert skriven historia om kärlek och sorg, om psykisk ohälsa och skuld, om alla dem som blir kvar när någon lämnar... och vägar ut, vägar vidare. Synnerligen läsvärd!

/Tuija

Inga kommentarer: