fredag 22 mars 2019

Neverworld

Bildresultat för marisha neverworld
Författare: Marisha Pessl.
2018, Kärlek, Mystik, Thriller, Vänskap.

Nästan en "Måndag hela veckan" i bokform! Där man vaknar upp, varje dag, på exakt samma ställe, på exakt samma datum, om och om igen tills.. Ja, det är ett spännande grepp, med viss igenkänning även från den tänkvärda boken "Resten får du ta reda på själv" av Lauren Oliver.

Och det är Bee som berättar, Bee som ett år tidigare förlorat sin pojkvän Jim i ett förmodat självmord. Efter dödsfallet återvände hon hem till sina föräldrar för att lappa ihop sig själv, och hon har inte haft någon kontakt alls med sina fyra tidigare allra bästa collegevänner, förrän hon plötsligt blir inbjuden till ett födelsedagsfirande. Med viss bävan beger hon sig dit, för någon stans djupt inom sig har hon en känsla av att hennes forna vänner vet något om Jims död som inte hon vet. Men vad? Givetvis blir det aldrig läge att lyfta frågan under kvällen som blir märkligt avslagen, inte heller på den klubb de beger sig till senare, och rejält onyktra kör de så småningom hem, lyckas med nöd och näppe undvika en krock med en bärgningsbil, men kommer frusna och blöta hem så småningom. Tror de.

För när de vaknar nästa morgon, vaknar de alla i den regnblöta bilen, och dagen... den är gårdagen. Om och om igen. Förklaringen får de av en mystisk man som dyker upp och förklarar att de alla fem, efter olyckan med bärgningsbilen, egentligen dött men fastnat i Neverworld - ett slags veck i tiden, ett limbo mellan liv och död, där allt hakat upp sig och vänts upp och ned. Och där kommer de att sitta fast till den dag de gemensamt röstar på vem av dem som ska få återvända till det verkliga livet.
Tills detta är avklarat - och de alla har lyckats rösta på en och samma person som ska få överleva, går gårdagen på repeat, om och om igen. Och alla hanterar de dessa repeats på olika sätt, med olika syften. Slutligen tröttnar de fullständigt på att ingenting får konsekvenser, de kan inte ens dö, utan beslutar att med gemensamma krafter ta reda på vad som egentligen hände Jim - för flera av dem tror inte riktigt på det där med självmord. Men vad var det då som hände, egentligen? Genom tidsresor och händelse-manipulation klarnar allt, mer och mer, men aldrig hade någon av dem kunnat föreställa sig vad som egentligen hände den där ödesdigra kvällen vid stenbrottet. Alla verkar veta något litet, alla bär på någon hemlighet i sammanhanget, men ingen verkar ha hela bilden klar för sig. Och sen när de slutligen vet - allt, vem ska då få överleva?

Det är spännande rakt av, från första stund, och bortsett från några logiska luckor i handlingen är det väldigt kittlande läsning, helt i min smak. Tänk om döden kunde te sig så?...

/Tuija

Inga kommentarer: