fredag 17 maj 2019

En ocean av kärlek

Bildresultat för mafi ocean av kärlekFörfattare: Tahereh Mafi.
2019, Kulturkrockar, Kärlek, Mobbing, Rasism.

Tänk att hon äntligen skulle skriva något igen, författaren bakom de magiska "Rör mig inte" m fl... Något helt annat är det dock, något synnerligen realistiskt och alltid aktuellt, även om det utspelar sig 2002, strax efter 11 septemberattackerna, när västvärlden var på tå gentemot alla muslimer.


Berättare är den muslimska 16-åriga Shirin (född i USA) som drabbas mer än vanligt av skolkompisarnas rasism. Hennes familj har flyttat ofantligt många gånger, vilket gjort att hon börjat ett otal gånger på nya skolor, och egentligen aldrig hunnit bygga upp goda relationer med kompisar. Sämre relationer har det dock alltid funnits gott om runt henne - ofta hånad och retad för sin religion och sin hijab, som hon självmant väljer att bära för att själv kunna välja vem som ska få se hennes vackra hår - men hon har för sin överlevnads skull byggt upp murar av hård attityd gentemot de flesta, och väljer att helst inte ens se folk i ögonen.

Tills hon blir labbpartner med den vita killen Ocean. Som sakta men säkert lyckas göra en spricka i hennes mur. Av detta växer en kärlek som slår det mesta, men samtidigt blir fullständigt omöjlig att leva med - Ocean får offra så ofantligt mycket av sitt liv för sin kärlek, för att Shirin ska kunna låta honom göra det... alltså bryter hon det lilla, fina de byggt upp. Till ett väldigt högt pris. Men vilket pris är högst att betala?

Det här är en ofantligt vacker och hjärtevärmande kärleksroman om två personer från helt olika kulturer, med en kärlek som är universell. Samtidigt belyser den skickligt hur man inte ska döma folk efter ras, religion, utseende etc. Shirins otäcka upplevelser, som säkert inte är ovanliga, känns äkta, likaså hennes hängivenhet till andningshålet breakdance som hennes bror drar med henne i. Shirin är en arg och rolig berättare och Ocean en mjuk, fin kille - båda lätta att tycka om. Jag älskar dem båda! Slutet blev inte så förutsägbart som kunde tänkas - tvärtom nästan lite snopet - men istället just så realistiskt och självklart som det sällan blir i böcker. Men blir i verkligheten. Bra där! En bok att varmt rekommendera!

/Tuija

Inga kommentarer: