fredag 13 september 2019

Splittrat glas

Bildresultat för tallberg splittrat glasFörfattare: Marcus Tallberg.
2017, Homo, Kärlek, Vänskap, Övergrepp.

Det här är framför allt historien om Mikael och hans familj. Men också om hans bästa vän Bella. Och om Kasper som trivs med homosexuella killar men kanske inte nödvändigtvis är det själv. Och så förstås litegrann om Bellas kille Pontus och Mikaels kärlek Erik. Men - tyngdpunkten ligger på den oerhört sorgliga familjesituationen hos Mikael, som ställs på sin spets den dag hans pappa säger att han vill skilja sig från deras mamma.


Den dagen spårar nämligen hans mamma ur fullständigt, gör livet till ett rent och skärt helvete för både Mikael, hans lillasyster och pappan. Allt splittras, alla splittras, precis som glasen som ligger i skärvor på deras golv. I åratal tvingas Mikael ta ansvar för sin lillasyster trots att hon egentligen skulle kunna göra det själv, ELLER - snarare borde det egentligen vara pappans uppdrag. Som uppslukas av sin nya kärlek i livet, en kvinna som inte vill ha med barnen att göra egentligen. Under tiden försöker Mikael få skolan att gå runt liksom hans vardag, men det blir allt tuffare och till slut, bara några dagar efter studenten, flyr han till Stockholm med sin allra bästa Bella och de skaffar sig ett nytt liv där. Med förvecklingar och förhinder. Men dock ett liv! Till skillnad mot hur det var innan. Men ingenting är någonsin lätt och kärlek är alltid mer komplicerat än man vill tro. Liksom att få livet att gå runt för övrigt.

Det här är en stark och berörande bok om dysfunktionella familjer - inte bara Mikaels. En historia att tycka mycket om, om den inte tyngts ned av ett förfärligt dåligt språk, som stör ordentligt. Den hade vunnit enormt på rejäl korrekturläsning, eftersom det inte finns en enda sida utan språkliga kullerbyttor - trots att författaren är svensk och skriver på sitt modersmål. Väldigt synd och något att ta ordentligt tag i inför nästa bok. För det får vi verkligen hoppas att det blir. Berättandet är det inget fel på!


/Tuija

Inga kommentarer: