fredag 11 oktober 2019

Övergångarna

Bildresultat för övergångarna kundlerFörfattare: Andreas Kundler & Lisa Linder.
2017, Action, Fantasy, Mystik, Äventyr.

Vilket härligt läsäventyr - en urban fantasy som bl a utspelar sig i Stockholm men också kring Kivik på Österlen. En fantasy kanske inte för de äldre tonåren men väl de yngre.

Antons morfar har precis dött i en bilolycka och det blir starten på en riktigt jobbig tid för honom - av två helt olika skäl. Dels är saknaden enorm - de hade ett väldigt speciellt förhållande, morfar var hans tillflykt när hans egna, skilda föräldrar inte hade tid med honom. Morfar hjälpte honom alltid med läxorna och tillsammans fantiserade de, ända sedan barnsben, om landet Verdisia, landet dit man kommer när man dör, en fantasi som Anton ofta tecknade bilder till.

Men det riktigt jobbiga i livet uppstår när det går upp för Anton att han genom morfaderns död egentligen fått ta över ett uppdrag efter honom. Ett uppdrag som han omöjligtvis kan begripa hur han ska kunna lösa. Som handlar om en försvunnen kristall med krafter att störta en avskyvärd diktatur - i Verdisia!? Hur kan det ens finnas på riktigt? Dessutom visar det sig kunna hålla sina döda invånare i schack genom slavarbete och rutinmässig hjärntvätt!

Hela det overkliga händelseförloppet startar i alla fall redan på morfars begravning när en främmande man presenterar sig för honom. En man som Anton snart – genom andra nya bekantskaper - får erfara är en Övergångare. En av många. Dvs en som egentligen är död men kan ta sig till vår – de levandes – värld genom en speciell genomgång bakom ett klippblock. Och det finns både de goda, som t ex Elsie som gör allt för att hjälpa honom att hitta kristallen, och de onda. Och morfar var ju tack och lov på de godas sida - i motståndsrörelsen De Svarta Liljorna - som till varje pris behöver kristallen som kan störta den onda regimen. Och därför väller nu onda övergångare in i landet, för att stoppa Anton från att hitta kristallen - framför allt att lyckas lägga beslag på den själva så att den är under deras kontroll. Och de onda är verkligen inte att leka med...

Först har Anton svårt att kunna skilja övergångare från vanligt folk men han tipsas om mobilkameran - tittar han genom den syns övergångarna inte! Ett bra knep när han är osäker på vilka som befinner sig runtom honom. Men att skilja goda från onda är svårare, och det blir han snabbt varse i en makalös jakt på en undangömd övergångare, som är tänkt ska kunna hjälpa Elsie och Anton.

Högt tempo, många oväntade vändningar, och ett oväntat slut! Fortsättning finns i en del två!

/Tuija


Inga kommentarer: