fredag 6 december 2019

Helt seriöst

Författare: Hanna de Canesie. 
2019, Mobbing, Vänskap, Övergrepp.

En väldigt stark och berörande debut, om sånt som idag nästan  är det svåraste som finns - ryktesspridning på sociala medier och civilkurage - och dessutom trovärdigt skrivet. Bra där!

Det är Sam och hans dilemman vi får följa, under sommaren mellan nian och gymnasiet, och allt det svåra börjar redan på en fest efter skolavslutningen.
Av en slump råkar han komma in i ett rum i huset de är i, där två av hans kompisar håller på att småtafsa på Ella, en tjej som är rejält berusad. Hon skrattar och tramsar med, och Sam är lite tveksam till vad kompisarna egentligen håller på med... men eftersom hon skrattar så bryr han sig inte och går ut därifrån.

Dagen efter cirkulerar en filmsnutt med massa tafsande händer på Ellas bara bröst på instagram - publicerat av ett anonymt och helt nytt konto. Och alla utgår ifrån att det är Sam. Men han var ju inte ens där, då... Däremot minns han en av kompisarna fibbla med sin telefon... Men DE har minsann inte publicerat något - hävdar de - och Ella minns ingenting av händelsen. Hennes pappa blir däremot rosenrasande och går hårt åt flera av ungdomarnas föräldrar.

Sam blir både trött och förbannad på sina kompisar, både för vad de faktiskt passade på att göra med Ella och vad någon därefter gjort med filmen. Och att alla dessutom skyller på honom! Det blir heller inte lättare när de faktiskt förväntar sig hans lojalitet kring hela den uppkomna situationen. Trött på hela historien drar han sig undan och umgås under sommaren med den något äldre Niko, som har ett helt annat rättesnöre och moral som kompass och får Sam att tänka till några extra varv kring allt som hänt och händer. Men Niko har sina egna hemligheter att dölja, som sätter Sams lojalitet på ytterligare prov. Och ovanpå allt har han det tämligen rörigt med sin flickvän, också det på grund av ryktesspridning, sociala medier etc...

Och dessutom vill hans mamma i Spanien ha kontakt med honom, trots att hon inte brytt sig på många, många år... Och hans pappa väntar barn med sin nya flickvän. Suck! Mycket som är jobbigt på en och samma gång! Men det är väldigt inkännande skrivet, och både Sam och Niko är väldigt lätta att tycka om och känna med. Och ibland kan man undra om inte sociala medier gör mer skada än nytta med dagens snabbt dömande unga... Allting går liksom lite för snabbt, alldeles för ofta. Och kan få förödande konsekvenser för många. Tänkvärt och bra, på många sätt!

/Tuija

Inga kommentarer: