fredag 20 december 2019

Trädhjärta


Författare: Gabi Frödén.
2019, Kärlek, Mystik, Vänskap.

En ovanlig bok om vänskap som övergår i kärlek, omgivet av en mer mystisk aura än man först anar. En stark debut!
Vi får följa två skeenden - ett 1976 i skarven mellan högstadiet och gymnasiet, och ett 1981, dvs fem år senare, där en rekapitulation av det tidigare händelseförloppet manar till om inte uppgörelser med det förflutna, så åtminstone något åt det hållet. Och aldrig hade jag kunnat gissa mig till det oväntade slutet. Omruskande!

När Karin möter nyinflyttade Anja uppstår ömsesidigt tycke. De bor på varsin sida av samma gård i Norrköping - Karin kan se Anjas fönster från sitt eget - men deras liv kunde inte sett mer skilda ut. Där Karin knappt ser sin okänsliga hejsanhoppsanmamma och inte har något mer bestående minne från sin pappa än en bok med tecknade trädnymfer som hon vårdar ömt och älskar högt, så är Anjas liv desto mer kontrollerat. I sin kristna familj hålls hon mer eller mindre under en herrans tukt och förmaning - men aldrig hade hennes föräldrar kunnat ana sig till hur Anja lever när och där de inte ser. Här finns alkohol, sex och självskadebeteende som gör lite ont även i mig. Men även Karin ser bara ytan utav detta, anar inte riktigt vidden varken av pojkvänner eller ärr.

Och under den sommar som följer, när de skulle brutit upp och tågluffat sig bort från alla måsten och bojor, försvinner Anja till ett kristet läger hux flux. Ensam, övergiven och bedrövad tar sig även Karin dit, under falska premisser, och förväntade sig absolut inte det märkliga beteende som Anja uppvisar. Än lockar hon till umgänge och lesbiskt närmande, än fjärmar hon sig på ett för Karin obegripligt sätt. Vad håller Anja på med egentligen, varför vill hon inte vara nära och närvarande hela tiden? Karins känslor åker bergochdalbana och hon gör allt för att förstå, trots att det gör ont. Kanske gör hon för mycket?

Intressant och berörande, och inte minst Karins samhörighet med träden och naturen ger boken en i all sin övriga vanlighet en ganska ovanligt touch. Vad var det egentligen som hände?!

/Tuija

Inga kommentarer: