fredag 24 januari 2020

Sönderslagen

Bildresultat för emma sönderslagenFörfattare: Emma Johansson.                   
2019, Kärlek, Vänskap, Övergrepp.

Vilken fantastisk uppföljare till debuten "Papperssjälar"! Och extra roligt att de två huvudkaraktärerna från den boken figurerar även i denna! Riktigt snyggt. För hon skriver väldigt bra på flera olika plan, Emma Johansson - det är så lätt att känna med, och känna för, de olika personerna som förekommer, det är ett snyggt och följsamt språk som bara flyter på - man slukläser. Det är också något behagligt enkelt över romanen trots att den inte på något sätt beskriver okomplicerade saker, tvärtom. Och det är Juliets väg vi får följa, året efter gymnasiet, i tvära kast mellan Parisdrömmar, ett obearbetat sexuellt övergrepp och kärleken till en komplicerad kille med hemligheter...

Juliet har alltså lämnat sin överklassfamilj i Stockholm för att läsa franska på en folkhögskola i Småland, till föräldrarnas stora besvikelse. De förväntade sig så mycket mer av henne, och relationen med familjen är kall som en fisk. Det gör ont, både i Juliet och i mig. Och ingen av dem känner till övergreppet som fick henne att bara vilja lämna stan. Nu bor hon inneboende i ett rum i en småstadshåla men är lycklig i det nya lugnet, har en underbar vän som hon delar det mesta med, men så vänds det mesta på ända när hon träffar Emil. Emil, som i Papperssjälar var pojkvän till tjejen som tog livet av sig. Men det dröjer ju tills Juliet får veta det. Hon är bara så lycklig över sina känslor som verkar besvarade - tills Emil plötsligt kan dra öronen åt sig, försvinna in i sina egna hemligheter, brottas med sin egen familjeproblematik - så till slut vet hon inte vad hon ska tro eller känna. Kanske är det bäst att de bara är vänner ändå? Eller? För vad är det han döljer egentligen? Och hur länge ska hon kunna dölja traumat i Stockholm?

Det är många turer med allting, och det är en väldigt intressant bakgrundshistoria som rullas upp - både Juliets och Emils. Från väsensskilda samhällsklasser och omständigheter/förhållanden möts de ändå någonstans, båda sårade och sargade men bra för varandra på olika sätt.
Tyckte väldigt mycket om!!

/Tuija

Inga kommentarer: