fredag 14 februari 2020

Bröderna Tjej

Bröderna Tjej - Per Nilsson - Bok (9789150120950) | BokusFörfattare: Per Nilsson.
2019, Thriller, Övrigt.


Inte är det väl en thriller i ordets rätta bemärkelse, som Per Nilsson har skrivit här - men väl en otroligt otrolig berättelse med inslag av maffiatoner i kombination med ungdomligt oförstånd... Men den var så fascinerande att jag slukade den förhållandevis tunna boken på några timmar, hela tiden förundrad över om detta verkligen är sant... att Per berättar om sin egen upplevelse i ungdomens Malmö på 1970-talet. Det är så jag tolkar det, samtidigt som det känns helt osannolikt... Men det är väl just det som är själva grejen, och det är så himla underbart skrivet, som vanligt, att det verkligen inte spelar någon roll. Och jag kan bara inte låta bli att fortsätta älska Per Nilsson. Vilken berättare han är!

Och berättelsen då... ja det är ju förstås Per Nilsson in persona som berättar, och allting börjar under jullovet i nian, när han delar ut post som extraknäck i Rosengård. Och plötsligt står framför en dörr där det på namnskylten står: I Tjej. Och bakom visar sig bo de två ungerska gangsterbröderna Laszlo och Istvan Tjej. Men det vet förstås inte Per från början. Istället blir han övertalad av bröderna att jobba för dem istället och tjäna det dubbla mot posten, genom att bokföra deras räkenskaper och spela pianostycken av Bartok för dem. Räkenskaperna visar sig handla om att tvätta svarta pengar vita, sortera kvitton från cykelverkstaden de utåt sett driver, samtidigt som han lugnt konstaterar att resväskorna med sedlar under dubbelsängen faktiskt är äkta - sedlarna alltså. Givetvis tjänar han sig rejäla hackor som deras springpojke och revisor, tills saker plötsligt börjar hetta till.

Först får han träffa brödernas mäktiga syster, men framför allt dennas rullstolsburna dotter - en kedjerökande bitch med drogberoende som han faller för (och hon för honom). Magi uppstår under en helg i Köpenhamn, men efter det känner Per i olika omgångar att han borde dra sig ur samarbetet med bröderna Tjej. Men faller dit om och om igen. För mycket vill ju alltid ha mer...
Tills allt till slut tar en ände med förskräckelse under ett bombattentat på Jägersro.

Ja, det är minst sagt underhållande, och en särdeles fröjd att läsa. Många gånger känns Per Nilssons berättande vara mer vuxentillvänt än gentemot tonåringar - i alla fall tror jag att många fler vuxna uppskattar igenkänningen och det smånostalgiska anslaget, än vad tonåringar kanske gör. Jag vet inte. Men vad jag vet är att han bara måste fortsätta berätta med sin så speciella röst, som är en sån underbar upplevelse varje gång. Heja Per! Tack för allt du skriver!

/Tuija

Inga kommentarer: