fredag 1 maj 2020

De dödas skuggor

Författare: Frances Hardinge.
2020, Fantasy, Historiskt, Mystik.

Vem har inte någon gång funderat över döden, själen och vad som händer efter döden.?.. En som skrivit en historia om detta är den mästerliga spännings-/fantasy-/sago-/övernaturlig-/historie-makaren Frances Hardinge. Hon är makalös till att få ihop spännande, nervpirrande berättelser. Denna gång följer vi den unga Makerpeace.

Berättelsen utspelar sig i England under en tid när kungen och parlamentet stred om makten och man fortfarande tog sig runt till fots eller med häst. Makerpeace bor med sin mamma hos släktingar. Men de bor där verkligen på nåder. Makerpeace har ingen kramgo mamma utan en som tvingar henne att uthärda saker. Lämnar henne ensam i kyrkan för att öva sig, öva sig på att utestänga de dödas själar. Förmågan att härbärgera själar har hon ärvt av sin far, det vet mamman.

Men så börjar det hända saker och Makerpeace liv förändras slag i slag. Mamman avlider hastigt, allt är Makerpeace fel. Sedan lyckas hon inte utestänga en själ… Plötsligt finns det någon annan i henne. Slutligen hämtas hon till Grizehayes, till sin fars släktingar. När hon träffar överhuvudet på godset och ser in i hans ögon inser hon att något är väldigt fel med honom. Men hon förstår inte vad, och då händer något mer, något som liknar det som händer henne när hon drömmer mardrömmar. När själarna försöker ta sig in i henne, just det hon övade på att utestänga i kyrkan...

/Liselott

Inga kommentarer: