fredag 29 maj 2020

Min tur nu


Författare: Angie Thomas.
2019, Kulturkrockar, Rasism, Vänskap.

Ännu en riktigt intressant och angelägen historia av författaren med sin väldigt speciella egna röst, stil och språk - och underbar fingertoppskänsla för att förmedla hängivenheten till hiphop såväl som ilskan och frustrationen över livets orättvisor. För de svarta. I USA.

Det är 16-åriga Bri som berättar om sitt liv, om hur hon mer än något annat vill bli rapstjärna. Hon har det i blodet, precis som hennes pappa hade - han som blev skjuten av ett rivaliserande gäng, vilket fick hennes mamma att gå ner sig i missbruk. Hon är dock ren sedan flera år nu, men råkar dessvärre bli av med jobbet, vilket får räkningarna att samlas på hög. Värmen stängs av för dem, kylskåpet är tomt, skorna går sönder... Och Bris storebror som egentligen lyckats fantastiskt i skolan bor hemma med dem nu och sliter för minimilön på ett meningslöst jobb för att få familjens ekonomi att gå ihop.

Men Bri vill också hjälpa till - få rätt människor att få upp ögonen för henne så att hon kanske, kanske kan få ett skivkontrakt. Varför tvingas satsa på skolan när en rapkarriär kanske är det som kan hjälpa dem bäst? Och snabbast... Och när Bri på grund av sin hudfärg blir attackerad av rasistiska väktare på skolan växer hennes förödmjukelse, ilska, och sorg över sin situation och formas till en låt som ger uttryck för hennes frustration. Hon är en smart, sårad ung tjej som rappar om känslor av hopplöshet och ilska mot dem som ständigt trampar på henne och kommer undan med det - men allt omvärlden ser är en arg, svart tonåring. En svart unge från fel sida av stan, hotfull och arg, säkert kriminell också.

Men när Bris låt blir viral och upprörda vuxna röster vill förbjuda hennes ”våldsbejakande” musik så startas protester - och allt Bri säger tolkas på hotfullast möjliga sätt. Förstås. Men när hon nu plötsligt är hetast i stan finns det många som är ute efter henne... alla med sin egen agenda. Hur ska hon förhålla sig till allt och alla, när hon håller på att tappa bort sig själv?

Riktigt, riktigt bra läsning - igen! Läs gärna hennes förra bok också "The hate u give" som gav åtminstone mig riktig mersmak!

/Tuija

Inga kommentarer: