fredag 31 juli 2020

Jag glömmer dig aldrig

Författare: Sarah Dessen.
2020, Kärlek, Vänskap, Övrigt.

Vad vore en sommar utan en somrig Sarah Dessen? För det är alltid lika härligt att läsa hennes böcker som inte på något sätt är kärleksböcker, utan tvärtom - innehåller massor med annat tänkvärt, men med en liten trevlig touch av djupare känslor för någon. Så också i denna hennes senaste, som är feelgood när det är som bäst. Ganska amerikanskt, förstås, men hur skulle det inte kunna vara det - det är i alla fall inte college- eller highschoolliv i kubik utan alltid tid emellan terminer. Därav att hennes böcker istället handlar om mer allmängiltiga företeelser.

Denna gång kraschar 17-åriga Emma Saylor´s (ja, båda är förnamn) sommarplaner helt, då hennes pappa som är ny-/omgift ska på segelsemester i Grekland, hennes farmor på en kryssning (bådas hus renoveras), och kompisen hon skulle bott hos får familjeproblem på halsen. Idén att hon kanske skulle kunna tillbringa de tre veckorna hos sin mormor kläcks och det är med blandade känslor hon åker till North Lake. Där har hon bara varit en gång, när hon var fyra år, och minns storfamiljen med alla kusinerna som bor där, ytterst vagt. Mormor driver ett motell och alla är mer eller mindre involverade i att hjälpa till att driva detta - vilket även Saylor blir. Och lär sakteliga känna alla, på nytt. Hon minns dem inte, men de har en helt annan bild av henne där. För hon är dottern som aldrig återvände till platsen där hennes mamma vuxit upp. Som senare pga psykisk ohälsa och droger dog. Som - dessutom visar det sig, var inblandad i en ung mans död ute på sjön, vars son Roo Saylor blir intresserad av. Både för allt han kan berätta om och förklara kring hennes mammas uppväxt på orten, men också känslomässigt så småningom.

Där har ni storyn. Emma Saylor, som från att hemma alltid varit Emma, men som här blir Saylor som alla kallar henne, lär känna nya sidor hos sig själv, och lär känna släkten och släktdragen på mammans sida. Dessutom pusslas hennes historia, liksom mammans som hon aldrig vetat något om, ihop bit för bit. Fascinerande och berörande. Som vanligt. Det är verkligen lite beroendevarning på Sarah Dessen!

/Tuija

Inga kommentarer: