fredag 4 september 2020

Bergtagen

Författare: Camilla Sten.
2020, Deckare, Försvinnanden, Läskigt, Mystik, Thriller, Vänskap, Homo.

Vilken intressant spänningshistoria - den första för tonåringar - som Camilla Sten skrivit! Och ganska kusligt är det allt! På riktigt. Och första delen i en planerad trilogi, som blandar tonårsvardag med magi, historia och folktro - och samtidigt är en pusseldeckare, typ.

Allting börjar i alla fall med att Markus, som går på riksinternatet Järvhöga Läroverk, oförklarligt försvinner en kväll - han gick ut i skogen... och kom aldrig tillbaks! Vad har hänt? Självmord tror många, men trots polisens skallgångar hittas han inte, och om inte annat så borde han nog ha frusit ihjäl i Järvhögas djupa skogar i Jämtland.

Julia, som går på traktens vanliga gymnasium, dras med i Missing Peoples sökpådrag och lär bl a känna Emil - Emil som var rumskompis med Markus på internatet. Men Emil är bara en skugga av sitt forna jag, han vet varför Markus gav sig iväg. Och det var Emils fel. Tyngd av sitt samvete och sin sorg efter en vän som kommit att betyda allt mer för honom, vill han göra allt som står i hans makt för att hitta Markus - han bara måste hittas levande! Vilket allt mer blir en kamp mot klockan...

Samtidigt håller Julia på att skriva ett större gymnasiearbete om Järvhögas historia och får då höra talas om tidigare fall med försvunna pojkar i Järvhöga. Tydligen är det inte första gången en ung man eller pojke går ut i skogarna och bara försvinner!?
Varför går unga pojkar ut i skogen och försvinner? Och varför pratar ingen om det?
Och vart tar de vägen eftersom de aldrig hittas..?

Parallellt berättas också händelser i Järvhöga under 1960-talet, som fick internatskolan att stänga  - och inte öppnas förrän nu igen. Vad hände egentligen? Och hur hänger det ihop med det som händer idag? Spännande, spännande!

/Tuija



1 kommentar:

Vargnatt sa...

Den här ska jag försöka läsa nu under hösten! :)